“Ilgi man vairs nebija atlicis.” Kā 61 gadu vecais Ainars uzvarēja plaušu vēzi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

61 gadu vecais Ainars Beinerts dzīvo Saldū. Pirms gada Ainaram atklāja plaušu vēzi 4. stadijā. Tā ir diagnoze, kas vēl pavisam nesen nozīmēja drīzu nāvi. Šobrīd Ainars zina, kas dzīvē ir svarīgākais – būt dzīvam, kopā ar ģimeni un justies labi. Varbūt Ainaram palaimējās, jo uzreiz pēc vēža atklāšanas 2018. gadā viņam bija iespēja sākt ārstēties ar jaunām efektīvām zālēm klīniskā pētījuma ietvaros.

“Man bija tik slikti, ka nevarēju paiet, uz otro stāvu nevarēju uzkāpt, jo trūka elpas un spēka. Bez atpūšanās pat 100 metrus nevarēju aiziet no viena ārsta kabineta līdz otram,” iesāk Ainars.

“Jau kādu laiku manīju, ka kaut kas ar mani nav labi.

Strādāju fiziski smagu darbu, ar tehniku darbojos kūdras purvā, tāpēc sliktā pašsajūta ļoti traucēja. Gāju pie ģimenes ārsta, viņš trokšņus nedzirdēja, teica, ka arī rentgenā viss esot labi. Bet man strauji kļuva sliktāk, bruku kopā.

Pats panācu, ka tieku uz slimnīcu. Un labi, ka tā. Ja tajā brīdī nebūtu sācis ārstēšanos, manis vairs nebūtu. Ilgi man vairs nebija atlicis, jo ļaundabīgais audzējs bija izplatījies plaušās, bronhos, trahejā. Kad pirms gada nonācu Sauriešos, Tuberkulozes un plaušu slimību centrā, man konstatēja plaušu vēzi 4. stadijā.

Foto: Publicitātes foto

Uzreiz tiku nosūtīts uz Onkoloģijas centru pie ķīmijterapeites Evas Vecvagares. Man nekavējoties sāka ārstēšanu ar jaunām zālēm, kuras ievada vēnā. Tas vienmēr notiek stacionārā. Tāpēc katru trešo nedēļu man jādodas uz Rīgu ievadīt zāļu devu, vēl ar nedēļas atstarpi reizi mēnesī ir jāveic izmeklējumi un analīzes turpat Onkoloģijas centrā.

Šobrīd tā vien gribas spļaut pār plecu, stāstot, cik liels progress ir ārstēšanā. Pirms gada lielākās redzamās metastāzes man bija 6,9 cm, bet tagad lielākā, ko atrod vizuāldiagnostikā, ir tikai 1,8 mm. Vairākās vietās metastāzes ir pazudušas pavisam.

Tas ir neaprakstāms sasniegums, ka atlabšana ir tik strauja. Vēzis 4. stadijā – agrāk tas bija viss, tur vairs neko nevarēja ne darīt, ne cerēt. Bet man arī īpaši paveicās, ka ir tā vēža mutācija, kas šādai ārstēšanai padodas vislabāk. Daktere Vecvagare reiz draudzīgi teica, ka laikam man vēl kaut kas dzīvē jāpaveic līdz galam, ja man ir tik labi ārstēšanās rezultāti. Un tas tiešām ir brīnums, ka varu atkal normāli dzīvot. Spēka man netrūkst, tikai pēc zāļu devas ievadīšanas pasāp kājas un rokas, bet tās ir pārejošas sajūtas.

Fantastisks brīdis bija, kad jau aptuveni pēc trešās mērķterapijas devas sāku manīt, ka jūtos labāk – atkal kā cilvēks.

Tagad varu staigāt bez aizelšanās, kaut ko pacelt, kaut ko mājās izdarīt. Man ir ļoti paveicies ar dakteri, pie kuras pārbaudes būs jāveic visu dzīvi. To, cik ilgi man būs vajadzīgas zāles, vēl nezinu.

Apkārtējie arī domā, ka tas, kas noticis, ir teju neticami. Viņi taču redzēja, kādā stāvoklī biju pirms gada, bet tagad atkal uz kājām,” stāsta Ainars.

Viņam patiešām ir paveicies, jo ārstēšanās ar mērķterapijas medikamentiem Ainaram bija pieejama klīniskā pētījuma ietvaros. Diemžēl Latvijā atšķirībā no Eiropas valstīm, arī Igaunijas, šīs jaunās zāles valsts kompensējamo medikamentu sarakstā nav iekļautas.

Mērķterapija ir unikāla ar to, ka vēža augšanu un izplatību aptur molekulārā līmenī, izmantojot specifiskas molekulas. Mērķterapijas iedarbība ir dažāda – tā var bloķēt vēža šūnu augšanu un izplatību, veicināt šūnas bojāeju vai arī stimulēt imūnsistēmu pašu aktīvi iesaistīties bojāto šūnu neitralizēšanā.

Mērķterapija vēža ārstēšanā plaši tiek izmantota aptuveni pēdējos desmit gadus. Zāles, kas ir efektīvas Ainaram, Eiropas Savienībā reģistrētas 2015. gada jūlijā. Gūti pierādījumi, ka šīs zāles var būt tik efektīvas, ka dod iespēju samazināt vai pat atteikties no ķirurģiskām operācijām, staru terapijas, ķīmijterapijas. ASV un Eiropas valstis, kur mērķterapijas izmantošanā ir liela pieredze, secināts, ka plaušu vēža pacientiem, lietojot mērķterapijas zāles, pieaug dzīves ilgums un kvalitāte.

Jaunās zāles ir monoklonāla antiviela, kas spēj atpazīt un piesaistīties pie īpašas struktūras (antigēna), kas atrodas uz noteiktām organisma šūnām, nobremzējot to aktivitāti. Tas savukārt palielina cilvēka imūnsistēmas spēju iznīcināt ļaundabīgās šūnas.

Nesīkšūnu plaušu vēzis ir biežāk sastopamais plaušu vēža veids. Turklāt plaušu vēzis kopumā ir viens no biežākajiem ļaundabīgajiem audzējiem pasaulē un ir bēdīgi slavens ar augstu mirstību.

Latvijā plaušu vēzis izplatības ziņā ir 4. vietā (2018. gada Nacionālā veselības dienesta dati).

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu