Kāpēc eļļas maiņa nav garants labam automobiļa tehniskajam stāvoklim (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna servisā
Automašīna servisā Foto: Pixabay

Regulāras auto tehniskās apkopes ir tikpat svarīgas kā ikgadējās veselības pārbaudes. Atbildīgi uzturēts automobilis ir viens no stūrakmeņiem drošai ceļu satiksmei, taču nereti auto vadītāji par auto tehnisko apkopi uzskata pašu minimumu - eļļas un eļļas filtru maiņu. Tomēr jāņem vērā, ka tā nav pilnvērtīga apkope, kas garantē jūsu un auto drošību uz ceļa. Lūk, piecas svarīgākās lietas, kam uzmanība būtu jāpievērš ikvienam auto īpašniekam. 

Materiāls tapis sadarbībā ar Toyota Baltic AS

1. Visu svarīgāko detaļu pārbaude

Eļļas un eļļas filtru maiņa, protams, ir svarīgs apkopes elements, taču nebūt ne vienīgais. Pilnīgā auto apkopē tehniķi pārbauda arī tādas lietas kā, piemēram, skaņas signālu, lukturus, logu tīrītāju slotiņu stāvokli un darbību, apsildes/ventilācijas sistēmu un citas detaļas. Regulārā tehniskā apkope Toyota C-HR hibrīda automobilim pēc trīs lietošanas gadiem ietver 24 procedūras, sākot no paklājiņu stiprinājumu pārbaudes līdz dzesēšanas šķidruma līmeņa pārbaudei un testiem, lai noskaidrotu, kā automobilis izturēs ziemas laikapstākļus.

2. Vispārēja apskate

Šis posms ietver visu, ko var pārbaudīt vizuāli. Pārbaudes saskaņā ar rūpnīcas veicamo pārbaužu sarakstu ļauj pamanīt pat niecīgākās problēmas. Piemēram, apskate var atklāt noplūdes vai koroziju. Regulāra ikgadēja vai uz nobraukumu balstīta apkope un noteiktu detaļu nomaiņa, atjaunošana, ieeļļošana utt. nav lieka greznība, bet gan laba iespēja novērst nopietnas problēmas. Ikvienu kustīgo detaļu ir svarīgi pārbaudīt un vajadzīgā brīdī nomainīt, pirms to nolietojums kļūst kritisks.

3. Šķidruma līmeņu pārbaudes

Tehniķis pārbaudīs, vai visu redzamo un neredzamo šķidrumu līmenis atbilst normai, un nepieciešamības gadījumā, saņemot klienta piekrišanu, nomainīs vai papildinās šķidrumu tvertnes.

4. Regulāra detaļu maiņa un ieeļļošana

Ikviena kustīgā detaļa kādā brīdī nodilst, ikviens filtrs neizbēgami aizsērē, un tos nepieciešams laikus nomainīt. Šis posms ietver arī, piemēram, durvju eņģu ieeļļošanu. It kā sīkums, taču brīdī, kad vairs nav iespējams atvērt kādas no auto durvīm, tā kļūst par nopietnu un arī visai dārgu problēmu. Regulāra ikgadēja vai uz nobraukumu balstīta apkope un noteiktu detaļu nomaiņa, atjaunošana, ieeļļošana nav vis lieka greznība, bet gan nepieciešamība, lai savlaicīgi novērstu nopietnas problēmas.

5. Visu stiprinājumu pārbaude

Tehniķis pārbaudīs visus savienojumus un stiprinājumus, no riteņu skrūvēm līdz pat automobiļa jumtam. Īpašais pārbaužu saraksts ietver, piemēram, lukturus, buferus, dubļusargus, jumta bagāžnieku, izplūdes gāzu caurules utt. Tas ir būtiski, jo mēs nekad nevaram precīzi paredzēt, kad kāds dīvains troksnis izraisīs nopietnāku bojājumu, kad nedaudz atplīsis dubļusargs ielidos aizmugurē braucošā automobiļa vējstiklā, kad logu tīrītāji nenotīrīs tieši to loga vietu, lai pamanītu gājēju, vai kad aizsērējis gaisa filtrs neļaus skābeklim iekļūt automobiļa dzinējā.

Lai gan pirmajā brīdī var šķist, ka pilna apkope var būt dārgāka nekā iespēja vienkārši atsevišķi veikt eļļas maiņu vai šasijas pārbaudi, tomēr jāatceras, ka, veicot pilnu apkopi, ir samaksāts par 20 līdz 30 standartizētām apkopes procedūrām, nevis vienu, divām procedūrām, kas izvēlētas pēc nejaušības principa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu