Latvijas krievvalodīgie vecāki tiek aģitēti bērnus apmācīt ar Krievijas tālmācības palīdzību (49)

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Skolēni. Ilustratīvs foto
Skolēni. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Kāda domubiedru grupa Internetā aicina Latvijā dzīvojošos krievvalodīgos vecākus izņemt savas atvases no Latvijas skolām un apmācīt digitālā veidā Krievijas skolās. Izglītības ministrijā (IZM) gan skaidro, ka šāda rīcība ir nelikumīga, vēstī TV3 ziņas.

Sociālajā vietnē “Facebook” atrodamā domubiedru grupa “Attālinātā apmācība krieviski Latvijā” kritizē Latvijas skolu reformu un popularizē skolēnu apmācības Krievijas tālmācības iestādēs, aicinot vecākus izņemt bērnus no Latvijas izglītības iestādēm. 

Izglītības ministrijā skaidro, ka bērnu izņemšana no Latvijas skolām ir nelikumīga un praksē nevar notikt – pirms bērns pamet skolu, ir jāatrod vietā cita, un tikai tad var izņemt dokumentus. Vienīgais izņēmums – ja vecāki pasaka, ka dodas dzīvot uz Krieviju.

“Gadījumos, ja pārceļas uz citu valsti, tas jādara zināms arī izglītības iestādēm, pašvaldībai. Nav iespējama situācija, ka skolēns, kas dzīvo Latvijā, izstājas no skolas un mācās citas valsts tālmācības programmā, bet turpina dzīvot Latvijā. Tas nav iespējams! Es pieļauju, ka tā ir vecāku maldināšana, valsts var to pārrunāt ar izglītības iestāžu vadītājiem. Mums noteikti vajadzētu šādas lietas pārrunāt, jo tas nav likumīgi,’ norāda IZM vecākā eksperte Olita Arkle.

Internetā izskanējis, ka šāda kustība ir Daugavpilī. Tomēr lielākajā pilsētas skolā neviens par šādu akciju nav dzirdējis.

“Varbūt kaut kur, bet, kas saistīts ar mūsu skolu, mums ir lielākā skola Daugavpilī, mācās 811 skolēnu, kaut kas tādu neesmu dzirdējusi. Tieši otrādāka ir tendence – es tādu brīnumu pirmo reizi dzirdu,” pauž Daugavpils 13. vidusskolas direktores Andžela Skutele.

Direktore skaidro, ka arvien biežāk krievvalodīgie savus bērnus sūta latviešu skolās un iesaista ārpusstundu nodarbībās, kas notiek latviski – dažādos pulciņos, orķestrī.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu