FKTK locekļiem piešķirs pielaidi valsts noslēpumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš Foto: Sintija Zandersone/LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts noslēpumu", kas paredz, ka pieeja valsts noslēpumam un tiesības to izmantot savu amata pienākumu veikšanai ir arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekļiem.

Kā informēja parlamenta Preses dienestā, rosināto grozījumu mērķis ir noteikt tiesības FKTK padomes locekļiem iegūt pilnvērtīgu informāciju normatīvajos aktos noteikto uzdevumu veikšanai, ņemot vērā finanšu sektora lomu valsts ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai.

Tāpat grozījumi likumā paredz uzdevumu Ministru kabinetam noteikt ārstniecības iestādes, kas veiks veselības pārbaudi uz valsts noslēpumu pretendējošām personām. Paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas izsniegšanai un kārtību, kādā persona tiek nosūtīta uz veselības pārbaudi, veselības pārbaudes apmaksas kārtību, kā arī ārstniecības iestādes, kurās izveido pārbaudes komisiju.

Patlaban likumā par "Valsts noslēpumu" teikts, ka pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt tās spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus.

Likumprojekts Saeimā virzīts kopā ar FKTK likuma grozījumiem, ar kuriem plānots noteikt, ka par FKTK priekšsēdētāju un padomes locekli var būt persona, kura atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Grozījumi FKTK likumā paredz - ja ir stājies spēkā galīgais nolēmums par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam anulēšanu, tas ir pamats priekšsēdētāja vai padomes locekļa atbrīvošanai no amata pirms noteiktā termiņa.

Šodien parlaments skata arī grozījumus FKTK likumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu