"Līgo mežā": lēni raudzētā skābmaize mežā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X

Laiks piektajai «TVNET Līgo mežā» receptei - lēni raudzētā skābmaize mežā. Kas gan var būt labāks par kārtīgu skābmaizi pie gaļas, zivs, ar sviestu, sieru vai vienkārši svaigā veidā. Īpaši - ja tā cepta ugunskurā. Ķersimies pie lietas!

Labas maizītes pagatavošanai gan nāksies papūlēties un arī laiks tai nepieciešams ieplānot.

Sastāvdaļas: 

-milti

-ūdens 75%

-sāls 2%

-ieraugs

GALERIJA: Lēni raudzētā skābmaize mežā

Miltus kopā ar aptuveni 90% avota ūdeni samaisām un atstāj uz stundu, ļaujot dabai pastrādāt savas burvestības.

Pēc stundas pievieno ūdeni, sāli un ieraugu. Kārtīgi izmīca, bet nepārcenšamies. Četras reizes, ik pēc pusstundas, izstaipām un salokam mīklu. Ja mīcot mīkla līp pie rokām, nevis beram klāt miltus, bet saslapināt rokas ar ūdeni. Liekam vēsā vietā uz 12-24 stundām.

Nākamajā dienā ņemam ārā no aukstuma un ļaujam uzrūgt istabas vai savvaļas meža temperatūrā. Kad mīkla ir uzrūgusi, uzmanīgi izveidojam kukulīti un ļaujam vēl uzrūgt groziņā.

Liekam karstā čuguna vai māla katlā un cepam 30 - 45 minūtes ar vāku, neaizmirstot, to apklāt arī ar oglēm, lai kukulītim apbrūninātos arī apakšējā garoza. Maize ir gatava, kad tā ir tumši brūna, nevis dzeltenīga kā veikalos.

Pašdarīts ieraugs

Izklausās sarežģīti un tālu, bet patiesībā viss ģeniālais ir vienkāršs. Samaisām 50g miltus un 50g ūdens, noliekam uz 24 stundām siltā, tumšā vietā.

Sākas ierauga pabarošanas cikli. Samaisām 1 tējkaroti ierauga ar 50g svaigu miltu un ūdens un noliekam siltā, tumšā vietā uz 24 stundām.

Tālāk šī ierauga barošanas atkārtojam ik pēc 12 stundām vai tai brīdī, kad apjoms ir dubultojies. Atceries, jo vairāk šo barošanas reižu, jo labāks būs ieraugs.

Labu apetīti!

Paldies TVNET līgo recepšu superkomandai 2019!

Ritvaram Tomam Loginam, Kārlim Langinam, Mārtiņam Otto, Gerdai Pulkstenei, Lūcijai Luīzai Žoglai, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam, Viktorijai Puškelei, Jānim Vingrim, Ingaram Tenim!

Pateicamies arī "Skandi Motors" par ietilpīgo un ērto auto, kā arī  muzikālajai apvienībai “ZeMe” - koklētājai Laimai Jansonei un dīdžejam Monstam par mūziku!  

Un paldies veikaliem: «Linotēka» un «CITA:ROTA» par svētku drēbēm un ziedu salonam "Aina" par vainadziņu!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu