Saūda Arābijas vadītā koalīcija vērš gaisa triecienus pret mērķiem Jemenā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saūda Arābijas vadītā alianse pret Irānas atbalstītajiem nemierniekiem Jemenā piektdien paziņoja, ka pastiprinājusi gaisa triecienus pret hutiešu nemiernieku mērķiem Hudeidas provincē Jemenas piekrastē.

Ziņas par bombardēšanu izplatītas dienu pēc tam, kad alianse paziņoja, ka hutiešu palaista raķete nokritusi netālu no ūdens atsāļošanas rūpnīcas Saūda Arābijas Džizānas provincē.

Piektdienas triecieni bija vērsti pret "naidīgiem hutiešu mērķiem", tostarp pieciem ar sprāgstvielām pilniem kuteriem, koalīcijas preses pārstāvja pulkveža Turki al Malki sacīto citēja Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA.

Viņš piebildis, ka ar kuteriem bija plānoti uzbrukumi, kas apdraud pasaules jūras tirdzniecības maršrutus.

Al Malki apsūdzēja nemierniekus par Hudeidas izmantošanu kā palaišanas laukumu savām ballistiskajām raķetēm uz bezpilota lidaparātiem.

"Šīs naidīgās un teroristiskās darbības ir saistītas ar Irānas Revolucionāro gvardi," viņš paziņoja.

Pēdējo nedēļu laikā, pieaugot saspīlējumam starp ASV un Irānu, hutieši ir pastiprinājuši savus uzbrukumus kaimiņvalstī Saūda Arābijā.

Hutieši savus uzbrukumus pamato kā atbildi uz Saūda Arābijas vadīto kampaņu Jemenā.

Jemena ir viena no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm, un kopš 2014.gada beigām to pārņēmusi sīva varas cīņa starp Saūda Arābijas atbalstīto valdību un hutiešiem.

Kopš 2015.gada konflikts ir saasinājies, jo hutieši virzījās uz valdības pagaidu galvaspilsētu Adenu, tādēļ Saūda Arābija un tās sabiedrotie sunnīti sāka militāru kampaņu pret šiītu grupējumu.

Saūda Arābija bažījas, ka ar hutiešu palīdzību Irāna iegūs stratēģisku nozīmi Arābijas pussalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu