Igauņu politologs: Krievija ļoti prasmīgi izmanto atšķirības starp ES un Eiropas Padomi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija ļoti prasmīgi izmanto atšķirības starp Eiropas Savienību un Eiropas Padomi un tādējādi var radīt nopietnu sajukumu, izteicies igauņu politologs Karmo Tīrs, komentējot otrdien pieņemto Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) lēmumu atjaunot Krievijas delegācijas balsstiesības šai organizācijā.

"Krievijai ir būtiska ietekme Eiropas Padomē, sākot jau no naudas, jo par dalību jāmaksā un no šīs maksas atkarīga visa organizācija," viņš sacījis Igaunijas sabiedriskās televīzijas pārraidē "Aktuālā kamera". "Un var pieņemt, ka līdztekus diplomātiem savu darbu dara arī biedri pelēkos uzvalciņos, kuriem ir salīdzinoši neierobežoti finansiālie resursi, lai piedāvātu vēl citus stimulēšanas līdzekļus, - atcerēsimies kaut vai korupcijas skandālu, kas izcēlās Eiropas Padomē saistībā ar ziņojumu par Azerbaidžānu."

Krievija izvirzījusi EPPA viceprezidenta amatam Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Leonīdu Slucki - vienu no pirmajām amatpersonām, kam tika noteiktas sankcijas, kad Krievija 2014.gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, un, kā atzinis Tīrs, jau šī kandidatūra vien var radīt būtisku sajukumu.

"Krievija ļoti prasmīgi izmanto atšķirības starp Eiropas Padomi un Eiropas Savienību. Situācijā, kad ES noteikusi sankcijas [pret Krieviju], sava cilvēka iedabūšana Eiropas Padomē var radīt būtisku sajukumu, bet sajukuma izraisīšana pieder pie Krievijas ekspertu galvenajām iemaņām," spriedis politologs, piebilzdams, ka Krievijas labā darbojas arī tas apstāklis, ka daļa Eiropas Padomē pārstāvēto valstu nav ES dalībvalstis.

Slucka kandidatūra otrdien aizklātā balsojumā gan neieguva nepieciešamo balsu skaitu, lai viņš tiktu ievēlēts par EPPA viceprezidentu, bet trešdien paredzēta vēl viena balsošanas kārta.

Kā ziņots, EPPA otrdien vienojās atjaunot Krievijas balsstiesības, kuras tika apturētas, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā.

Neskatoties uz Ukrainas spēcīgo pretestību, 118 EPPA locekļi nobalsoja par balsstiesību atjaunošanu Krievijas delegācijai, pret balsoja 62, bet desmit no balsošanas atturējās.

Pret Krievijas balsstiesību atjaunošanu līdz ar Ukrainu iebilda Baltijas valstis un Lielbritānija.

Eiropas Padome nav Eiropas Savienības (ES) organizācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu