Baidens saskaras ar asu kritiku ASV demokrātu televīzijas debatēs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens
Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš pašlaik ir līderis Demokrātiskās partijas iespējamo prezidenta amata kandidātu vidū, ceturtdien televīzijas debatēs saskāries ar asu kritiku no saviem konkurentiem vairākās frontēs, tostarp aicinājumiem atstāt cīņu par Balto namu jaunākai paaudzei.

Debatēs, kas ir otrās šonedēļ, piedalījās desmit demokrātu politiķi.

54 gadus vecā ASV senatore Kamala Harisa, kura ir vienīgā melnādainā sieviete starp demokrātu politiķiem, kuri sacenšas par partijas nomināciju ASV prezidenta amatam, piespieda Baidenu aizstāvēt savu apgalvojumu, ka viņš ir labākā izvēle, lai demokrāti nākošajās prezidenta vēlēšanās uzveiktu pašreizējo ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš kandidēs uz pārvēlēšanu.

Baidens kritizēja Trampa politiku, nodēvējot to par briesmīgu, bet senators Bērnijs Sanderss, kura popularitātes reitings arī ir viens no augstākajiem starp demokrātiem, nodēvēja Trampu par "patoloģisku meli un rasistu".

No kandidātiem visasāko kritiku izpelnījās tieši Baidens.

38 gadus vecais kongresmenis Ēriks Svolvels aicināja 76 gadus veco Baidenu "nodot lāpu" jaunajai Demokrātu partijas līderu paaudzei, kas ir labāk sagatavota klimata izmaiņu, veselības aprūpes un ieroču kontroles jautājumu risināšanai.

Baidenu kritizēja arī citi kandidāti, acīmredzot cenšoties izsist viņu no līdzsvara. Harisa pieminēja Baidena nesenos izteikumus par sadarbību ar senatoriem, kuri apsūdzēti rasismā.

Baidens uzvēra, ka neatbalsta rasistus, un pēcāk apgalvoja, ka Harisa nepareizi atspoguļojusi viņa nostāju.

Bijušo viceprezidentu kritizēja ne tikai jaunie politiķi. Šādu izdevību garām nepalaida arī 77 gadus vecais Sanderss, atgādinot, ka Baidens atbalstīja kara sākšanu Irākā.

Baidens, cenšoties atgūties, savās noslēguma piezīmēs aicināja atjaunot valsts dvēseli, ko Tramps esot saplosījis.

"Mums ir jāapvieno Amerikas Savienotās Valstis," viņš piebilda.

Visi demokrātu politiķi kritizēja Trampa imigrācijas politiku, tostarp senatore Kirstena Džilibranda, sakot, ka prezidents ir sagrāvis amerikāņu morāli, nošķirot bērnus no vecākiem uz ASV dienvidu robežas.

Vairums demokrātu kandidātu piekrita, ka nelegāla robežas šķērsošana būtu jāatzīst par civilpārkāpumu, nevis noziegumu, un pavēstīja, ka viņi ierosinātu nodrošināt arī nelegālajiem imigrantiem piekļuvi veselības apdrošināšanai.

Tramps, kurš pašreiz atrodas G20 samitā Japāna, tviterī publicēja sarkastisku komentāru: "Visi demokrāti tikai paceliet rokas par neierobežotas veselības aprūpes piešķiršanu miljoniem nelegālo svešinieku. Kā ar parūpēšanos par Amerikas pilsoņiem vispirms?"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu