Krievijas zemūdenē dzīvību zaudējuši septiņi pirmā ranga kapteiņi un divi Krievijas varoņi (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jūra. Ilustratīvs attēls
Jūra. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Starp 14 cilvēkiem, kas zaudēja dzīvību Krievijas dziļjūras zemūdenē, ir septiņi pirmā ranga kapteiņi un divi cilvēki, kam piešķirts valsts augstākais apbalvojums – Krievijas varoņa nosaukums, pavēstījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Kā vēstīts, ugunsgrēks zemūdenē, kuras uzdevums bija veikt okeāna dibena pētījumus Krievijas karaflotes vajadzībām, izcēlies pirmdien, veicot batimetriskos mērījumus Krievijas teritoriālajos ūdeņos.

“Šis ir liels zaudējums flotei un visai armijai,” notikušo komentēja Putins, tiekoties ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Kāpēc uz zemūdenes klāja vienlaicīgi atradušies vismaz septiņi pirmā ranga kapteiņi, pagaidām nav skaidrs, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Savukārt kā vēsta Krievijas laikraksts “Kommersant”, pieci jūrnieki, kas cietuši ugunsgrēkā, nogādāti slimnīcā.

Šo informāciju apstiprina arī radiostacijas “Eho Moskvi” galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs.

Kopumā zemūdenē atradušies 25 cilvēki, ziņo “Kommersant” un “Eho Moskvi” , atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem.

Putins arī uzdevis Šoigu doties uz Severomorsku, kur šobrīd atrodas cietusī zemūdene, lai uzklausītu atbildīgo amatpersonu ziņojumus par negadījumu.

Foto: AFP / Scanpix

Prezidents arī apstiprināja, ka ugunsgrēks noticis uz zinātniski pētnieciskā jūras spēku dziļūdens aparāta.

Negadījumā iesaistītā zemūdens aparāta tips joprojām oficiāli nav nosaukts.

Kā liecina Krievijas mediju RBK un “Novaja gazeta” rīcībā esošā informācija, negadījumā iesaistīta kodolzemūdene-zemūdens stacija “Lošarik” (“AS-12”).

Tāpat tiek izteikta versija, ka negadījums noticis uz “AS-12” pārvadātāja.

Kā ziņoja LETA, dziļūdens kodolzemūdeni "AS-12" izstrādāja Sanktpēterburgā pagājušā gadsimta 80.gadu beigās.

Rietumvalstu izlūkdienesti norādījuši, ka "AS-12" ir domāts diversijām, un izstrādāts, lai iznīcinātu zemūdens infrastruktūru. Tas piemēram, spēj iznīcināt maģistrālos starpkontinentālos sakaru kabeļus un zemūdens izlūkstacijas, kas novēro Krievijas jūras spēkus.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu