ASV pirmoreiz nosaka sankcijas pret Libānas parlamentāriešiem no "Hezbollah"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Finanšu ministrija otrdien iekļāva sankcijām pakļauto cilvēku sarakstā divus Libānas parlamenta deputātus no šiītu kaujinieku grupējuma "Hezbollah", pirmoreiz šādi vēršoties pret ievēlētiem politiķiem no šī grupējuma.

Pastiprinot centienus palielināt globālu spiedienu uz Irānas sabiedroto "Hezbollah", ASV Finanšu ministrija iekļāva ar terorismu saistīto cilvēku melnajā sarakstā Libānas parlamentāriešus Aminu Šerri un Muhammadu Hasanu Raadu, kā arī paziņoja, ka šis grupējums izmanto savu parlamentāro varu, lai veicinātu vardarbību.

Melnajā sarakstā tika iekļauts arī Vafiks Safa – augsta "Hezbollah" amatpersona, kas tuva šīs kustības ģenerālsekretāram Hasanam Nasrallāham.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka ASV vēršas pret trim amatpersonām, "kas izmanto savas pozīcijas, lai sekmētu "Hezbollah" un Irānas režīma ļaunprātīgos centienus graut Libānas suverenitāti".

"Jebkāda atšķirība starp "Hezbollah" politisko un militāro spārnu ir mākslīga," sacīja Pompeo.

"Mēs aicinām mūsu sabiedrotos un partnerus atzīt visu "Hezbollah" par teroristu organizāciju."

Pompeo saistīja šo rīcību ar ASV "maksimālā spiediena" kampaņu pret Irānu un tās sabiedrotajiem Tuvajos Austrumos, tai skaitā "Hezbollah", kuru Vašingtona ir oficiāli atzinusi par "teroristu grupējumu".

Vašingtona tomēr nav noteikusi līdzīgas sankcijas pret Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu.

ASV pilsoņiem un uzņēmumiem ar filiālēm ASV ir aizliegts veikt darījumus ar šajā melnajā sarakstā iekļautajiem.

Libānas parlamenta vēlēšanās 2018.gada 6.maijā "Hezbollah" saņēma 13 no 128 deputātu mandātiem. 31.janvārī "Hezbollah" kļuva par koalīcijas valdības locekli, iegūstot kontroli pār trim ministrijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu