Centra "Vaivari" ārsti Ukrainā izvērtē iespējamo pacientu rehabilitāciju Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" rehabilitācijas speciālisti devušies uz Ukrainu, lai izvērtētu iespējamo pacientu rehabilitāciju Latvijā, aģentūru LETA informēja centrā.

"Vaivaru" speciālisti devušies Ārlietu ministrijas organizētās vizītē, kuras laikā tiekas gan ar Ukrainas bruņoto spēku pārstāvjiem, gan mediķiem, lai turpinātu realizēt Latvijas valdības atbalsta programmu militārā konflikta laikā Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijā.

Centrā informēja, ka šīs vizītes laikā mediķi klātienē izvērtēs, kuriem pacientiem rehabilitācija "Vaivaros" būtu piemērotākā.

Arī pērn, pirms pacientu došanās uz Latviju, "Vaivaru" ārsti klātienē izvērtēja pacientu rehabilitācijas potenciālu un konkrēti "Vaivaru" medicīnisko rehabilitācijas pakalpojumu piemērotību, lai uz rehabilitāciju Latvijā nokļūtu tieši tie pacienti, kuriem tas ir nepieciešams un kuriem centra mediķi var vislabāk palīdzēt.

Kā skaidroja "Vaivaru" vadītāja Anda Nulle, pagājušā gada nogalē "Vaivaros" stacionāro medicīnisko rehabilitāciju nodrošināja 15 Ukrainas iedzīvotājiem, kuri cietuši karadarbībā.

Nulle stāstīja, ka medicīniskas rehabilitācijas procesā risināmās problēmas bija ļoti dažādas un pirmo reizi "Vaivari" saskārās ar tik dažādu karadarbībā iegūtu ievainojumu rehabilitāciju. "Tā bija ļoti vērtīga un īpaša pieredze mūsu speciālistiem. Manuprāt, tā nav tikai palīdzība Ukrainai. Tā ir iespēja pārbaudīt savu humāno un profesionālo kapacitāti, kas liek ļoti tiešāk izjust, ka karš ir tepat blakus un tas liek saprast, ka līdzās tam, dažādas mūsu ikdienas problēmas, kļūst nebūtiskākas," sacīja "Vaivaru" vadītāja.

Saistībā ar pacientiem no Ukrainas, centra speciālisti līdz šim saskārušies ar visdažādākajām problēmām, kas risināmas rehabilitācijas procesā - sekas pēc amputācijām, šautiem un dragātiem ievainojumiem, galvas smadzeņu traumām, lūzumiem, sprādzieniem ar vairākiem ķermeņa ievainojumiem, kā arī postraumatiskas neiropātijas un parēzes.

"Gandrīz visi cietušie bija ar karadarbībā gūtu postraumatisko stresa sindromu un mūsu rehabilitācijas speciālistiem palīgā nāca Nacionālo bruņoto spēku militārie psihologi un Latvijas armijas kapelāns. Šāda starpresoru sadarbība, rehabilitācijas rezultātu sasniegšanai, mūsu centra speciālistiem bija ļoti vērtīga un turpmākajā darbā izmantojama pieredze," skaidroja Nulle.

Nākamie pacienti no Ukrainas Vaivaros ieradīsies šā gada rudenī, informēja centrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu