Itālijas labējā partija ierauta Krievijas naudas skandālā

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Portāls "BuzzFeed News" trešdien publicēja audioierakstu, kurā Itālijas labējās partijas Līga līderim, Itālijas vicepremjeram Mateo Salvīni pietuvināti cilvēki ar Krievijas pārstāvjiem kaļ plānus ar slepena naftas darījuma palīdzību "iepumpēt" partijā vairākus miljonus eiro. Salvīni noliedz, ka būtu pieņēmis naudu no Krievijas, vēsta aģentūra "Reuters". Taču notikušais atgādina par neseno skandālu Austrijā, kura dēļ krita valsts valdība un no amata atkāpās vicekanclers.

"BuzzFeed News" norādīja, ka ierakstītā saruna notikusi Maskavas viesnīcā "Metropol Hotel" 2018.gada oktobrī. Sarunā piedalījās trīs itāļi, to starpā Salvīni pietuvinātais politiskais darbonis Džanluka Savoīni, un trīs neidentificēti krievi.

75 minūtes ilgās tikšanās laikā sešotne apsprieda iespējamu darījumu - Krievijas naftas kompānija solīja pārdot naftu vairāk nekā miljarda eiro vērtībā ar tik lielu atlaidi, ka Līga varētu gada laikā nopelnīt apmēram 60 miljonus eiro.

Nav pierādījumu, ka darījums patiešām tika īstenots, norāda portāls. Tas neatklāj, kādā veidā ieguva audioierakstu.

Bijušais Itālijas premjers Mateo Renci pieprasījis sākt izmeklēšanu, bet viņa pēctecis Paolo Džentiloni norādīja, ka Salvīni "nekavējoties jāsniedz paskaidrojumi.

Salvīni noliedz, ka būtu pieņēmis Krievijas naudu. "Nekad neesmu pieņēmis nekādu finansējumu no Krievijas - nevienu rubli, dolāru vai degvīna litru," paziņoja Salvīni. Viņš arī solīja vērsties tiesā pret jebkuru, kurš viņu apsūdzēs tamlīdzīgos noziegumos.

Itālijas likumi aizliedz partijām pieņemt naudu no ārvalstīm.

Savoīni ir Salvīni bijušais runasvīrs, kurš vada prokrievisku kultūras asociāciju. Viņš trešdien aģentūrai "Agi" apgalvoja, ka Līga neesot saņēmusi naudu no Krievijas.

Salvīni cenšas nosargāt labas attiecības ar Vladimiru Putinu un pēdējo gadu laikā devies vairākās vizītēs uz Krieviju. Viņš vairākkārt nopēlis ES ekonomiskās sankcijas pret Krieviju un solījis, ka centīsies panākt to atcelšanu.

Putins pagājušonedēļ viesojās Romā, kur laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja, ka esot "nepārtrauktā saziņā" ar Līgu.

Salvīni un Savoīni apmeklēja vakariņas, ko Itālijas valdība sarīkoja par godu Putina vizītei.

Pirms diviem mēnešiem Austriju pāršalca Krievijas naudas skandāls. Bijušais galēji labējās Austrijas Brīvības partijas (FPÖ) līderis Hanss Kristiāns Štrahe atkāpās no Austrijas vicekanclera un FPÖ vadītāja amata maija vidū pēc tam, kad atklātībā nonāca 2017.gadā slepus uzņemts video, kurā Štrahe runā par potenciāliem infrastruktūras kontraktiem un darījumiem mediju jomā ar kādu sievieti, kas uzdodas par Krievijas oligarha radinieci un Latvijas pilsoni, lai gan vēlāk noskaidrojās, ka viņa ir Bosnijas un Hercegovinas pilsone.

Skandāls noveda pie valdošās koalīcijas izjukšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu