"Puisis no blakus mājas". Ieskats Eda Šīrana koncertā (4)

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Eds Šīrans (Ed Sheeran) Lūcavsalā
Eds Šīrans (Ed Sheeran) Lūcavsalā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Tas, protams, ir pārsteidzoši. Vienkāršs "puisis no blakus mājas" ar akustisko ģitāru un lūpmašīnu jeb cilpu pedāli (loop pedal), kļuvis par vienu no pelnošākajiem mūziķiem pasaulē, pulcējot pilnus stadionus. Eds Šīrans (Ed Sheeran) ir iemanījies salikt notis pareizajā secībā tā, lai viņa vienkāršās melodijas un vēstījums rezonētu abpus okeānam. Arī piektdienas vakars Rīgā, Lucavsalā izvērtās par tādu kā popmūzikas samitu - nelielu vasaras festivālu, uz kuru bija sabraukuši "rudā jēzus" (tā viņu iesaukuši fani) mūzikas cienītāji no visas Baltijas un ne tikai - kopumā aptuveni 55 000 cilvēku. 

28 gadus vecā Edvarda Kristofera Šīrana attiecības ar Rīgu ir īpašas. Un tas izveidojies nejauši. Pirms četriem gadiem, kad mūziķis pirmo reizi uzstājās Rīgā, koncerta datums sakrita ar viņa dzimšanas dienu - 17. februāri. Savukārt piektdienas, 12. jūlija koncerts Lucavsalā notika dienā, kad klajā nāca Šīrana jaunākais albums "No.6 Collaborations Project". Šo faktu mūziķis vairākkārt atgādināja no skatuves, uzsvērdams, ka pirmo reizi atrodas turnejā albuma izdošanas brīdī, taču fani un mediji klusībā cerēja, ka Rīga varētu nokļūt pasaules mūzikas mediju uzmanības centrā ar kādu īpašu albuma izdošanai veltītu veicināšanas notikumu.

Viens no šādiem notikumiem potenciāli varēja būt ierakstu kompānijas "Warner" sarīkotā jaunā albuma noklausīšanās ballīte kādā no Vecrīgas viesnīcām. Tā vien likās, ka kādā brīdī pie žurnālistiem un faniem iznāks pats Šīrans, lai sniegtu autogrāfus un svinīgi prezentētu plati, taču nekā. Ja pirms diviem gadiem, izdodot ierakstu "÷", Eds bija uzvilcis veikala HMV pārdevēja kreklu un pats publiski tirgoja savus diskus, tad "No.6 Collaborations Project" albuma tā dēvētās PR aktivitātes nebija nekādas. Arī intervijas Šīrans šoreiz nesniedza, tāpēc jāiztiek ar 2015. gadā TVNET publicēto sarunu - to var lasīt šeit.

Tas viss ir saprotams. Vēl pirms četriem gadiem Šīrans presei un faniem tiešām bija atvērtāks, pieejamāks, bet 2019. gadā viņam papildu reklāma nav nepieciešama. Jau labu laiku viņš bauda popmūzikas superzvaigznes statusu - sadarbojas ar Džastinu Bīberu, dzer tēju ar Teilori Sviftu u.tml. 

Eds Šīrans Lucavsalā
Eds Šīrans Lucavsalā Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Jau vairākus gadus šāda mēroga koncerti norisinās pašā Rīgas centrā - Lucavsalā, un Šīrana koncerts, šķiet, milzīgā apmeklējuma ziņā koncertrīkotājiem bija lielākais izaicinājums. Ar to aģentūra "L Tips Agency" tika galā godam. Teritorija būtiski paplašināta, pie ieejām kārtība, arī personificēto biļešu pārbaude notika raiti. Plaša ēdināšanas zona, pietiekams skaits tualešu, arī skatuves aprīkojums ar trim lielām kontrolskandām radīja pietiekami komfortablu audiālu sajūtu, ja nu vienīgi Salu tilta remontdarbi būtiski apgrūtināja gan auto, gan gājējus. 

Koncertvakaru ar enerģisku popmūzikas kokteili iesāka daiļā zviedriete Sāra Lāšone (Zara Larsson, 21), tad sekoja mūziķa Džeimsa Beja (James Bay, 28) un grupas uzstāšanās, kas saturiski lieliski iederētos arī kādā no "Positivus" festivāliem. Pilnais sastāvs - bungas, bass, ģitāras piepildīja milzīgo skatuvi, izskanot ar lielāko Beja hitu "Hold Back the River".

Zviedru popzvaigzne Sāra Lāšone (Zara Larsson)
Zviedru popzvaigzne Sāra Lāšone (Zara Larsson) Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Pats Šīrans uz skatuves kāpa ap 21. Iespaidīgā skatuves konstrukcija ar neskaitāmiem lielāka un mazāka izmēra LED ekrāniem kausa formā speciāli pielāgota brīvdabas koncertiem. Tās dizainu veidojusi kompānija TAIT, kas, manuprāt, veiksmīgi tikusi galā ar uzdevumu - organiski papildināt viena cilvēka priekšnesumu tā, lai tas nenomāktu, bet vienlaikus radītu arī grandioza šova sajūtu. 

Muzikāli, protams, nekā grandioza Šīrana koncertā nav - viņš tiešām ir viens pats ar savu "loop" pedāli un balsi, un ar to pilnībā pietiek. Līdz ar to ir interesanti, ka studijas albumos dzirdamās dziesmas koncertversijā skan būtiski citādāk. Piemēram, šā brīža lielākais popmūzikas grāvējs "I Don't Care" koncertā ieguva pavisam citu krāsu.

Līdzīgi kā pirms četriem gadiem, dziesmas "Give Me Love" izskaņā Šīrans daudzgalvainā kopkorī iesaistīja visus klātesošos, liekot mums dziedāt divbalsīgi (to mēs kā koru nācija paveicām godam).

"Ja jūs nezināsiet šai dziesmai vārdus, tad jūs esat nokļuvuši nepareizā koncertā," Šīrans pajokoja pirms "Perfect",

un publika, protams, atpazina vienu no lielākajām Šīrana romantiskajām balādēm un atkal vienojās kopīgā dziesmā. 

Jau satumstot, koncerts kulmināciju piedzīvoja ar "Shape Of You", kā arī pirmā albuma hitu "You need Me, I don't need You" - dziesmu, ar kuru parasti tiek noslēgti mūziķa koncerti.

Šīrana ceļš uz panākumiem ir neticams. No koncertiem mazos krodziņos, būtiski neko nemainot savā priekšnesumā, līdz pārpildītiem stadioniem. "Tur kaut kam ir jābūt" - gribas citēt kādu pašmāju grupu. Un domāju, ka tas nav saistīts tikai un vienīgi ar mūziku - cilvēku sirdis Eds ir atslēdzis arī ar savu smaidu, personības vieglumu un, protams... (tagad sekos joks) - rudo matu ērkuli. Kā tad bez tā.

Foto: Eds Šīrans saraudina teju visu Baltiju. Lucavsalā

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu