Gibraltārs atbrīvos Irānas tankkuģi, kad saņems garantijas par tā galamērķi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants sestdien paziņoja, ka Gibraltārā aizturētais Irānas tankkuģi atbrīvos, ja tiks sniegtas garantijas, ka tas nedodas uz Sīriju.

Hants paziņoja, ka viņam bijusi "konstruktīva telefonsaruna" ar Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu, kurš apliecinājis, ka Irāna "necenšas saasināt" saspīlējumu abu valstu starpā.

"Es viņam atkārtoti apliecināju, ka mums ir bažas par galamērķi uz [aizturētā tankkuģa] "Grace 1" esošajai naftai, nevis tās izcelsmi," Hants rakstīja tviterī.

ASV amatpersonas pauda pārliecību, ka tankkuģa galamērķis ir Sīrija, kas būtu atsevišķu ASV un Eiropas Savienības sankciju pārkāpums.

Hants norādīja, ka Lielbritānija "veicinātu kuģa atbrīvošanu, ja saņemtu garantijas, ka tas nedosies uz Sīriju pēc attiecīgā procesa Gibraltāra tiesās".

"Ārlietu ministrs Zarifs man sacīja, ka Irāna vēlas atrisināt jautājumu un nevēlas saasinājumu," viņš piebilda.

Ministrs apliecināja, ka Gibraltara galvenais ministrs Fabians Pikardo "paveicis izcilu koordināciju šajā jautājumā un piekrīt Lielbritānijas skatījumam par tālāku virzību".

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka trīs Irānas kuģi ir mēģinājuši traucēt Lielbritānijas naftas tankkuģi, kas pagājušajā nedēļā šķērsoja Hormuzas šaurumu. Pirms tam Irāna bija draudējusi atriebties par "Grace 1" aizturēšanu Gibraltārā.

ASV ir apsūdzējušas Irānu par nesenajiem uzbrukumiem komerciāliem kuģiem Hormuzas šauruma tuvumā.

Jau ziņots, ka tankkuģi "Grace 1" ar Panamas karogu 4.jūlijā pie Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra aizturēja britu policija un muita ar jūras kājnieku atbalstu.

Piektdien Gibraltāra policija paziņoja, ka ir aizturēti divi kapteiņa otrie palīgi. Izmeklēšana turpinās un kuģis joprojām ir arestēts. Policija ceturtdien aizturēja arestētā Irānas tankkuģa kapteini indieti un kuģa vecāko palīgu. Četri citi apkalpes locekļi atbrīvoti bez apsūdzībām.

Irāna nosodījusi tankkuģa arestu, to dēvējot par "nelegālu pārtveršanu" un skaidrojot, ka kuģis nav devies uz Sīriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu