Kubā salaulāts pirmais transpersonu pāris

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kubā šonedēļ tika salaulāts transpersonu pāris, kas ir pirmais šajā komunistu valstī, kur seksuālās minoritātes ilgi bija cietušas no diskriminācijas.

Pārim tomēr bija jāreģistrē sava civillaulība atbilstoši personas dokumentos minētajam oficiālajam dzimumam.

"Šis juridiskais akts nepārkāpj Kubas likumus, jo tas attiecas uz diviem cilvēkiem, kas pēc juridiski reģistrētā dzimuma ir sieviete un vīrietis, pat ja tas neatbilst Ramsesa un Dunijas dzimumu identitātēm," paziņoja valsts nacionālais seksa izglītības centrs (CENESEX) kuru vada Mariela Kastro – LGBT tiesību aizstāve un bijušā prezidenta Raula Kastro meita.

Transdzimuma vīrietis Ramsess un transdzimuma sieviete Dunija tika salaulāti otrdien Havanā Svētā Franciska no Paulas Laulību pilī, kas ir Tieslietu ministrijas pārziņā.

Pāris iepriekš bija saskāries ar šķēršļiem savos laulības plānos, bet CENESEX sniedza tam juridisku palīdzību, tostarp paskaidrojot, ka nav juridiskas prasības laulības ceremonijā būt ģērbtiem atbilstoši dzimumam, kas minēts personas dokumentos.

Abi salaulātie gaida dzimuma maiņas operāciju, kas Kubā izdarāma bez maksas.

Kubā pēc Fidela Kastro 1959.gada komunistu revolūcijas seksuālās minoritātes tika nosodītas un homoseksuāļi tika vajāti vai pat nosūtīti uz "pāraudzināšanas" nometnēm. Viņi arī tika marginalizēti un izslēgti no valsts nodarbinātības, un Kastro vēlāk atvainojās par šo politiku.

Situācija ir mainījusies pēdējos 10 gados, pārsvarā pateicoties Marielas Kastro darbībai.

Aprīlī ratificētā Kubas jaunā konstitūcija aizliedz diskrimināciju uz dzimuma pamata un definē laulību kā "sociālu un juridisku institūciju", nevis kā "savienību starp vīrieti un sievieti", kas bija iepriekšējā konstitūcijā.

Tas ir devis iespēju nākamajos divos gados reformēt Ģimenes kodeksu, kurā var tikt legalizētas geju laulības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu