Nesmēķējošs vīrietis apgalvo, ka pret paša gribu nokļuvis brīdinājumos uz cigarešu paciņām (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: sociālie tīkli

Nesmēķējošs 60 gadus vecs vīrietis bija ārkārtīgi pārsteigts, uz cigarešu paciņas ieraugot ar viņa fotogrāfiju ilustrētu brīdinājumu par smēķēšanas kaitīgumu. Kāju viņš zaudēja nemieros Albānijā, nevis kaitīgo ieradumu dēļ, vēsta raidorganizācija BBC.

Francijas pilsētā Mecā dzīvojošais albānis uzzināja, ka uz cigarešu paciņām parādījušies attēli, kuros redzama viņa amputētā kāja. "Smēķēšanas dēļ nosprostojas artērijas," vēsta brīdinājums.

Vīrietis apgalvo, ka 1997.gada nemieros Albānijā viņam iešāva kājā, ko pēc tam nācās amputēt.

Taču Eiropas Komisija (EK), kas atbildīga par brīdinājumu izplatīšanu, norāda - vīrietis kļūdās.

Attēlu pirmais pamanīja vīrieša dēls, kurš pagājušogad Luksemburgā iegādājās tinamo tabaku. Uz iepakojuma viņš pamanīja fotogrāfiju un atpazina tēvu, jo attēlā redzami viņa apdegumi un rētas. Atgriezies Francijā, dēls parādīja tēvam paciņu.

Vīrietis uzstāj, ka neesot piekritis fotogrāfijas publiskošanai. Viņš uzskata, ka attēls tika uzņemts vietējās slimnīcas apmeklējuma laikā 2018.gadā, kad viņš interesējās par rīkiem un protēzēm, kas atvieglotu staigāšanu. Viņš vairāk nekā 20 gadus pārvietojas ar kruķiem.

"Katra rēta ir specifiska, unikāla," norāda ģimenes advokāts Antuāns Fitante. "Šim vīrietim uz otras kājas ir apdegumu rētas, kas ļoti labi redzamas. Eksperts bez problēmām spēs identificēt fotogrāfiju.

Neticami, ka cilvēks bez piekrišanas var nokļūt uz cigarešu paciņām visā Eiropas Savienībā."

"Mans klients jūtas nodots. Redzēt savu invaliditāti attēlotu uz tabakas ražotāju cigarešu paciņām - tas aizskar viņa cieņu," uzsver advokāts.

Jurists pieprasījis paskaidrojumus no slimnīcas, kur, visticamāk, tika uzņemti attēli.

Tomēr laikraksts "Le Parisien" metis šaubu ēnu uz ģimenes apgalvojumiem. Izdevums norāda, ka tas pats attēls esot ticis izmantots ES kampaņā pret smēķēšanu 2017.gadā - pirms slimnīcas apmeklējuma, turklāt fotogrāfija jau 2014.gadā esot bijusi iekļauta ES datubāzē.

"Mūsu rīcībā ir visu kampaņai fotografēto cilvēku identitātes, līgumi un tiesības," laikrakstam norādīja EK pārstāve. "Vadoties pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, varam nešaubīgi teikt, ka šis indivīds nav viņu vidū."

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu