Neraugoties uz KP darbībām, Rīgas dome pagaidām neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu ar AS "Tīrīga" (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Neraugoties uz Konkurences padomes (KP) ierosināto pārkāpuma lietu, Rīgas dome pagaidām neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu ar akciju sabiedrību "Tīrīga", atzina Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Viņš pauda viedokli, ka iepirkums ir noslēdzies un domes darbība ir saskaņota ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī tiek gatavoti saistošie noteikumi, kuros tiks atrunāti visi neskaidrie jautājumi.

Vienlaikus politiķis pauda viedokli, ka KP vadības paziņojums, iespējams, nācis politiska spiediena rezultātā. "KP paziņojums domē ir saņemts; šodienas interviju medijos ar KP vadītāju, man grūti vērtēt, taču tur, iespējams, ir zināms politiskais spiediens - pirms situācijas izmeklēšanas un skaidrojumu saņemšanas jau paziņot iznākumu. Man tas šķiet diezgan dīvaini," sacīja Burovs, norādot, ka KP visas atbildes tiks sniegtas noteiktajos termiņos.

Vienlaikus viņš sacīja, ka apsaimniekotāju līgumu slēgšana ar "Tīrīga", balstoties tikai uz KP vadības paziņojumiem medijos, pārtraukta netiks. "Es nevaru reaģēt uz paziņojumiem televīzijā. Ir noteikti termiņi un kārtība, kādā šādas lietas jārisina. Visus paskaidrojumus sniegsim, notiekošo izvērtēsim un tad lemsim, kā rīkoties tālāk," teica domes vadītājs.

Radušos situāciju Burovs solīja pārrunāt arī ar Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītāju Vjačeslavu Stepaņenko (GKR), kura vadītā komiteja atbild par šīs sistēmas ieviešanu, taču kurš patlaban atrodas atvaļinājumā.

Arī aģentūrai LETA sazināties ar Stepaņenko pagaidām nav izdevies.

Kā ziņots, KP par iespējamu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līguma pārkāpumu šobrīd ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa paskaidroja, ka pārkāpuma lieta ierosināta par minētā līguma 102. panta pārkāpumiem un pagaidu noregulējums varētu tikt noteikts, lai veiktu padziļinātāku izpēti un pārliecinātos, ka tiešām uzņēmuma un Rīgas domes rīcībā nav pārkāpumu.

"Mēs redzam, ka Rīgas domes un "Getliņi EKO" iecere ir uz turpmākajiem 20 gadiem atkritumu apsaimniekošanas tirgū noteikt monopolu, līdz ar to neredzam, ka šādos apstākļos varētu attīstīties konkurence. Pieļaujot šādu situāciju, mēs pēc 20 gadiem nevarēsim saprast, kā tas ir noticis, ka tiek būvēta ļoti dārga, sadārdzināta, resursietilpīga un dažādām nevajadzīgām ekstrām bagāta sistēma," sacīja Ābrama.

Rīgas domei un "Getliņi EKO" līdz 8. augustam ir jāsniedz KP skaidrojums.

Tāpat ziņots, ka VARAM jūlija vidū Rīgas domei lūdza paskaidrot plānoto atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un iesniegt noslēgtā līguma kopiju starp pašvaldību un izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju AS "Tīrīga", lai izvērtētu tā atbilstību normatīvajiem aktiem.

Ministrija, reaģējot uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām publiskajā telpā un analizējot pieejamo informāciju par Rīgas pašvaldības atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un atkritumu apsaimniekotāja maiņu, tika konstatējusi vairākas nepilnības sadzīves atkritumu apsaimniekošanā Rīgas pašvaldībā.

Dome VARAM norādītās problēmas galvaspilsētas atkritumu apsaimniekošanas plānos sola risināt ar saistošajiem noteikumiem.

Līgumu pārslēgšana ar "Tīrīga" līdz 15.septembrim jāizdara visiem dzīvokļu un ēku īpašniekiem vai apsaimniekotājiem - gan iedzīvotājiem, gan juridiskām personām.

"Tīrīga" publiskais partneris ir pašvaldībai piederošais atkritumu poligona apsaimniekotājs "Getliņi EKO", kas nodrošina projekta uzraudzību un vietas atkritumu laukumu izveidei. Savukārt privātais partneris ir SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", kas nodrošinās pakalpojuma sniegšanu.

"Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis "CREB Rīga". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu