Dombrava maldina par cilvēku ietekmi uz klimata pārmaiņām (87)

Re:Check
Evita Puriņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Dombrava Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijas sēde
Jānis Dombrava Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijas sēde Foto: Ieva Ābele

Drīzāk meli – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta.

Saeimas deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) svētdien sociālajā tīklā Twitter rakstīja par klimata pārmaiņām. Deputāts norāda – klimata pārmaiņas esot bijušas un būs un cilvēkiem nevajadzētu pārspīlēt savu nozīmi. Dombravas paustais ir maldinošs, tas ir pretrunā ar zinātnieku secinājumiem, Latvijas nostāju un viņa paša balsojumu Saeimā.

Foto: twitter
Foto: twitter

Tas, ka cilvēku darbība ievērojami veicina globālo sasilšanu un klimata pārmaiņas, ir zinātnieku atzīts fakts.

Pētījumus šajā jomā apkopo ANO paspārnē izveidotā Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (IPCC), kurā darbojas 195 valstu eksperti. Pirms diviem gadiem padome nāca klajā ar ziņojumu par globālās temperatūras kāpumu par 1,5 °C salīdzinājumā ar pirmsindustriālā laikmeta līmeni. Tajā tika norādīts: sasilšana notiek straujāk nekā iepriekš, cilvēces darbība izraisījusi temperatūras kāpumu par aptuveni vienu grādu un laika posmā līdz 2052.gadam tie būs jau 1,5 °C, ja pieaugums nemainīsies. LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes docente Gunta Kalvāne Re:Check uzsver, ka padomē darbojas ne tikai zinātnieki, bet arī ekonomisti un politiķi, un tieši pēc šā ziņojuma daudzviet tika pieņemtas un stājās spēkā jaunas politikas siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai.

Arī iepriekšējos ziņojumos IPCC norādījusi, ka pašlaik ir lielākā emisiju koncentrācija un cilvēces ietekme uz klimata sistēmu ir skaidra. Tieši cilvēku darbības rezultātā ir pieaugusi vidējā temperatūra, samazinājušies ledāji un cēlies globālais jūras līmenis. IPPC arī uzsver saikni starp emisijām un biežākām ekstremālām dabas parādībām – tveices periodiem, plūdiem, sausumu, nekontrolējamiem mežu ugunsgrēkiem, kas būtiski ietekmēs cilvēku dzīvi vairākos pasaules reģionos.

Klimata pārmaiņas nemēra ar termometru

“Klimats ir mainījies, bet tas nekad nav noticis tik strauji. Un to var tikai cilvēks ietekmēt,” saka Kalvāne, skaidrojot, kāpēc pēdējo simt gadu periodu, par kuru ceļ trauksmi zinātnieki, nevar salīdzināt ar miljardiem gadu pirms tam. Tāpat nav pareizi saistīt laikapastākļu fiksēšanas ierobežoto laiku ar klimata izmaiņām tā, kā to Twitter ierakstos dara Dombrava. Kalvāne uzsver, ka zinātnieki klimata pārmaiņas nemēra ar termometru, bet daudz plašāk un kompleksi, piemēram, pētot ledāju serdes, koku gredzenus vai ziedputekšņus.

Balsoja par Parīzes līgumu

Dombrava bija viens no 12.Saeimas deputātiem, kas 2017.gada sākumā balsoja par ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Parīzes nolīguma pieņemšanu. Ar Parīzes līgumu valstis apņemas censties ierobežot globālo vidējās temperatūras pieaugumu, atzīstot cilvēku būtisku ietekmi uz klimata pārmaiņām. Tajā arī norādīts, ka “ilgtspējīgam dzīvesveidam un ilgtspējīgiem patēriņa un ražošanas modeļiem” ir liela nozīme klimata pārmaiņu problēmu risināšanā.

Ko atbildēja Dombrava?

Dombrava, lūgts skaidrot savus Twitter ierakstus, Re:Check sacīja, ka nenoliedz, ka cilvēkiem ir ietekme. Vienlaikus viņš gan norādīja, ka ar pieejamajiem datiem “ir grūti viennozīmīgi pateikt, vai temperatūras pieaugumi ir saistīti ar cilvēku aktivitāti vai, piemēram, ar saules aktivitāti” un citiem procesiem. Jānorāda, ka ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija jeb NASA pieņēmumu par saules ietekmi uz pašlaik notiekošo globālo sasilšanu ir noraidījusi kā nepamatotu.

Deputāts arī sacīja, ka ir studējis vēsturi, kuras gaitā bijuši dažādi siltuma un aukstuma periodi, un saules un citu procesu ietekme uz tiem esot potenciāli lielāka nekā cilvēku radītajām emisijām. Pēc norādes uz zinātnieku secināto, ka šobrīd sasilšanas galvenais iemesls ir cilvēka darbības rezultāts, Dombrava sacīja: “Man gribētos, lai zinātne tiešām būtu objektīva, nevis tendēta uz viena virziena pārspīlēšanu. Man grūti komentēt, vai šodien tas ir novērojams vai nav. Bet, ja paskatāmies uz žurnāliem, kas tika publicēti 20. gadsimta pirmajā pusē, tad visi runāja par globālo atdzišanu. Pēc 50 gadiem zinātnieki arī varbūt apskatīsies uz šo periodu un teiks – redz, cilvēki domāja, ka visu saprot, bet patiesībā ir vēl visādi procesi, ko nebija spējuši novērtēt.”

Secinājums: Dombravam ir taisnība, ka klimats mainās un pasaules vēsturē ir bijuši dažādi karstuma un aukstuma periodi. Taču rakstot, ka nevajag pārspīlēt cilvēku ietekmi un ka tai nav iespēju valdīt pār dabu, deputāts maldina un būtisku informāciju noklusē. ANO Klimata pārmaiņu starpvaldības padomes ziņojumi, kuros apkopoti daudzu pasaules zinātnieku secinājumi, norāda – cilvēku ietekme pašlaik ir galvenais globālās sasilšanas iemesls.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu