Maduro apbalvo Venecuēlas vēstniecību ASV ieņēmušos aktīvistus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro apbalvojis amerikāņu protestētājus, kas bija ieņēmuši Venecuēlas vēstniecības ēku Vašingtonā, paužot atbalstu Maduro valdībai, līdz viņus no ēkas izlika ASV varasiestādes.

Venecuēla sarāva attiecības ar ASV, kad Vašingtona par Venecuēlas leģitīmo līderi bija atzinusi opozīcijas politiķi Huanu Gvaido, kas sevi pasludinājis par pagaidu prezidentu.

Vairāki kreisā spārna un pacifistu kustības aktīvisti, kas protestēja pret Gvaido centieniem pārņemt varu, aprīlī ieņēma vēstniecības ēku Vašingtonā, cenšoties nepieļaut, ka tajā izvietojas Gvaido delegācija. Nākamajā mēnesī ASV policija aktīvistus no ēkas izlika.

Otrdien Maduro aktīvistus apbalvoja ar Venecuēlas dibinātāja Simona Bolivara zobena kopiju.

"Es vēlos jums to pasniegt, izrādot pateicību," sacīja Maduro.

Venecuēlas valdība nosodījusi aktīvistu izlikšanu un apsūdzējusi ASV valdību starptautisko tiesību pārkāpšanā.

Vairāk nekā mēnesi organizācijas "Embassy Protection Collective" ("Vēstniecības aizsardzības kolektīvs") dalībnieki dzīvoja diplomātiskajā misijā ar Maduro valdības atļauju.

Vienlaikus Vašingtonā mītošo venecuēliešu grupa bija izveidojusi nometni līdzās vēstniecībai, lai protestētu pret aktīvistiem un neļautu viņiem piegādāt pārtiku.

Venecuēlā  turpinās konfrontācija starp kreisi noskaņoto prezidentu Maduro un  Nacionālas asamblejas spīkeru Gvaido, kas janvārī sevi pasludināja par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas  valsts pagaidu vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, arī ASV un daļa Latīņamerikas valstu.

30.aprīlī Gvaido mēģināja rosināt militāru sacelšanos pret Maduro, taču neguva bruņoto spēku atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu