Evas Braunas kleitas stāsts: no Hitlera bunkura līdz gruzīnu virsnieka sievas skapim (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix, publicitātes

Evas Braunas kleita, kas savulaik gūta kā kara trofeja, sevī glabā patiešām aizraujošu stāstu. Melni mirdzošā kleita, kas tagad piesaista Liepājas muzeja apmeklētāju uzmanību, piedzīvojusi neticamu ceļojumu, kurš aizsācies no kleitas saimnieces nāves vietas - Ādolfa Hitlera bunkura, un tagad nonākusi atzītā modes vēsturnieka un populārā televīzijas raidījuma vadītāja Aleksandra Vasiljeva kolekcijā.

Kā sācies kleitas ceļojums?

Evas Braunas kleitu, kas šobrīd aplūkojama Liepājas muzeja filiālē „Liepāja okupāciju režīmos", izstādē "Otrā pasaules kara laika mode 1938-1945" kā trofeju ieguvis kāds padomju armijas gruzīnu virsnieks. Kara beigās viņš bijis viens no tiem, kam bijusi izdevība iekļūt Hitlera bunkurā, kur, pēc nostāstiem,

pavisam viņa rīcībā nonākušas četras kleitas, no kurām trīs novalkāja viņa sieva Tbilisi, bet ceturtā īsti viņai nav derējusi un, visticamāk, bija pārāk grezna grūtajiem pēckara gadiem.

Šo kleitu virsnieks tālāk atdevis māksliniekam Sergejam Paradžanovam.  

Foto: publicitātes

Kā dāvana modes vēsturniekam Aleksandram Vasiļjevam

Paradžanovs Evas Braunas kleitu ilgi glabāja pie sevis, bet pirms nāves uzdāvināja sev labi zināmajai mākslas zinātniecei, vairāku grāmatu autorei Nino Lapiašvilli. Viņa, apzinoties šīs kleitas īsteno vērtību, nodeva to tālāk modes vēsturniekam un kolekcionāram Aleksandram Vasiļjevam, kurš nu parūpējies par to, lai īpašās kleitas stāsts apceļo pasauli, atgādinot par tās valkātājas traģisko likteni. "Šī kleita sevī slēpj tik daudz! Skatoties uz to, ir sajūta, ka ielūkojamies svešā dzīvē. Redzot Evas somiņu, uz kuras ir attēlots kāškrusts, apzinies, cik apbrīnojami politika spēja ienākt tā laika modē," izstādes atklāšanā par Evu stāsta kleitas īpašnieks Aleksandrs Vasiļjevs. Izstādē kleitai ir veltīta vesela istaba, kas atgādina buduāru. "Un te skan Vāgners, kas bija viņas un Hitlera iemīļotākā mūzika, un smaržo pēc krustnagliņām. Tolaik, ja dāma smaržoja pēc krustnagliņām, viņa bija elegances paraugs!" skaidro modes pazinējs. 

Foto: publicitātes

Evas Braunas kleitas

Eva Brauna ģērbās savam laikam atbilstoši - moderni un eleganti. Viņu varēja redzēt  gan ļoti vienkāršās kleitās, gan arī kino dīvas cienīgās ļoti dārga auduma vakarkleitās. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Historic Acts (@historicacts) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dennis (@ayoae.6.6.6) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Women of the reich (@womenofthereich) on

Evas stāsts 

Evas Braunas eksistence bija veiksmīgi glabāts nacistiskās Vācijas noslēpums. No tautas divpadsmit gadu garumā rūpīgi tika slēpts, ka jaunā, simpātiskā sieviete ir Ādolfa Hitlera mīļākā un pēdējās viņu abu dzīves stundās – arī viņa sieva. Pēc Ādolfa Hitlera šofera Ērika Kempka teiktā – Eva Brauna bija nelaimīgākā sieviete Vācijā. Viņas liktenis bija traģisks - visu mūžu, kopš sastapusies ar Hitleru, Eva Brauna ir gaidījusi viņu, ilgus gadus samierinājusies ar otrā plāna lomu, vairākkārt arī mēģinājusi atņemt sev dzīvību, tādējādi kaut uz neilgu laiku pievēršot sev nedalītu fīrera uzmanību. Galu galā viņi abi palika kopā arī nāvē, 1945. gada 30. aprīlī kopīgi izdarot pašnāvību.

Izstāde "Otrā pasaules kara laika mode 1938-1945" skatāma Liepājas muzeja filiālē „Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9 līdz 29. decembrim.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu