Kurš kuru: lakoti virtuves skapīši pret krāsotiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Veicot pat nelielu virtuves revitalizāciju, kādā mirklī katram nākas atdurties pret jautājumu: koka virtuves skapīšus krāsot vai atstāt to dabīgo tekstūru un tikai nolakot? Kā izrādās - krāsai un lakai piemīt atšķirīgas īpašības, kas var ietekmēt virtuves skapīšu nākotni.  

Krāsoti skapīši

Photo by - Houzz.com

Priekšrocības

Krāsa nodrošina tīra skapīša izskatu

Ja vēlies teju vai sterila izskata virtuvi, bet vienlaikus īpaši neaizrauties ar tīrīšanu, palīgā nāks balta vai pelēcīga krāsa. Savukārt zilie un pelēkie toņi radīs modernas un tīras virtuves iespaidu. Vienmērīga krāsa neļaus acīm "piesieties" kādiem negludumiem, tāpēc šāda virtuve šķitīs tīrāka nekā virtuve ar koka skapīšiem. 

Krāsa ļauj izpausties ar dažādiem toņiem

Izlemjot virtuves skapīšiem piešķirt krāsas, tās dizainu varēsi pielāgot savām vēlmēm un gaumei. Krāsa dod plašāku iespēju spektru - atliek vien doties uz veikalu un izvēlēties sev piemērotāko krāsu. 

Krāsa būs piemērota kokšķiedru plātnēm

Krāsota kokšķiedru virsma vizuāli teju neatšķiras no krāsota kokmateriāla, kas nozīmē, ka, iegādājoties jaunus virtuves skapīšus, vari ekonomēt uz materiālu un to pārkrāsot sev vēlamajās krāsās. 

Ar krāsu ir iespējams notušēt negludumus

Krāsa ir biezāka nekā laka, tāpēc to kokmateriāls neabsorbē tādā mērogā kā laku. Ja vēlies noslēpt plaisas, negludumus, sīkas iedobes un švīkas, izvēlies krāsu. 

Trūkumi

Krāsa izmaksā dārgāk

Krāsoti virtuves skapīši nav makam draudzīgi. interneta portāla "Houzz.com" eksperti min, ka krāsoti skapīši izmaksā līdz pat 10 līdz 15% dārgāk nekā lakoti skapīši. 

Krāsotas virmas ir grūtāk labot

Ja krāsotie skapīši ir labi padzīvojuši, dažās vietās var parādīties švīkas, caurumi un iedobes, taču to aizkrāsošana var būt krietni sarežģītāka nekā lakotām virsmām. Skapīšiem būs grūti atrast tāda paša toņa krāsu; tieši pretēji - aizkrāsotie laukumi būs uzkrītošāki un būs pamanāmi acumirklī. 

Lakoti skapīši

Priekšrocības

Laka izceļ koka tekstūru

Laka dažkārt var būt lielisks balanss starp krāsu un dabīgo koku - tā izcels koka tekstūru un atsevišķos gadījumos padarīs pat redzamāku un izteiktāku. Vienlaikus ar vizuālajām priekšrocībām laka aizsargās koku no mitruma un pelējuma. 

Lakotas virsmas ir vieglāk izlabot

Ir vieglāk atrast jau esošajai lakai līdzīgu toni, tāpēc pielabot sašvīkātu virsmu būs vieglāk tieši lakotiem skapīšiem. Turklāt laka vieglāk saplūst ar veco lakas kārtu, kas nozīmē, ka labojumus tikpat kā nevarēs pamanīt. 

Laka ir lētāka

Lakoti skapīši kopumā izmaksās lētāk nekā krāsoti, kas ir nozīmīga priekšrocība, uzlabojot īrētu dzīvokli. 

Trūkumi

Laka uz kokšķiedras plāksnēm izskatās slikti

Ja mājās ir kokšķiedras virtuves skapīši, tonēta laka šim materiālam pavisam noteikti nederēs. Krāsota kokšķiedras virsma neatšķiras no kokmateriāla, turpretī lakota kokšķiedra būs īsta izgāšanās. Kokšķiedra neabsorbēs laku, un tā jau pavisam drīz sāks plaisāt un dilt.   

Laka var izcelt negludumus

Diskolorācija, plaisas, iedobes vai citas problēmas uz lakotas virsmas izcelsies ar dubultu spēku. 

Tumšas lakas un krāsas nenoslēpj putekļus

Šis trūkums attiecas gan uz krāsu, gan uz laku. Tumšas mēbeles kopumā ļoti labi izceļ putekļus, un tos pamanīsi pat pēc divu dienu slinkošanas. Savukārt gaišas mēbeles labāk noslēps putekļus, taču vieglāk iekrāsojas un uz tām vieglāk pamanīsi skrāpējumus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu