WSJ: "Huawei" darbinieki palīdzējuši Āfrikas valdībām izspiegot oponentus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei Technologies birojs Ķīnā
Huawei Technologies birojs Ķīnā Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas telekomunikāciju kompānija "Huawei" dominē Āfrikas valstu tirgos un pārdevusi vairākām valdībām aprīkojumu, ar ko īstenota digitālā novērošana un cenzūra. Laikraksts "The Wall Street Journal" ziņo, ka "Huawei" darbinieki vismaz divos gadījumos personīgi palīdzējuši Ugandas un Zambijas valdībām izspiegot to politiskos oponentus.

Tas izpaudies kā šifrētu īsziņu un sociālajos tīklos sūtīto ziņu pārtveršana un atrašanās vietas izsekošana, laikrakstam atklāja augsta ranga specdienestu darbinieki, kuri šajās valstīs tiešā veidā sadarbojušies ar "Huawei" tehniķiem.

Ugandas specdienests, kas nodarbojas ar kiberizsekošanu, esot mēģinājis pārtvert politiskās sensācijas Bobija Vaina "WhatsApp" un "Skype" sarakstes, taču tas neesot izdevies. Dienests esot vērsies pie "Huawei", kura tehniķi divu dienu laikā uzlauza Vaina "WhatsApp" sarunu grupu, vēsta "The Wall Street Journal", kas esot apskatījis policijas dokumentus par šo incidentu. 

Valdībai pēc tam izdevās apspiest Vaina plānus rīkot demonstrācijas. Vains un vairāki viņa atbalstītāji tika aizturēti.

Otrs gadījums esot noticis Zambijā. Tur "Huawei" darbinieki ar kompānijas tehnoloģiju un produktu palīdzību palīdzējuši valdībai izspiegot opozīcijas blogeru tālruņus un "Facebook" kontus.

Abos gadījumos "The Wall Street Journal" rīcībā nonākušajos dokumentos minēti darbinieku vārdi.

ASV gadiem ilgi apsūdz "Huawei" spiegošanā Ķīnas labā. Tomēr "The Wall Street Journal" žurnālisti norāda, ka neesot atraduši pierādījumus, ka incidenti Āfrikā koordinēti ar Pekinu. Neesot arī pierādījumu, ka "Huawei" vadība Ķīnā būtu zinājusi par abiem aprakstītajiem gadījumiem.

"Huawei" pārstāvis laikrakstam norādīja, ka kompānija "nekad nav bijusi iesaistīta "hakeru" aktivitātēs", un nodēvēja "The Wall Street Journal" publiskoto informāciju par "pilnīgi nepamatotu un kļūdainu".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu