Putins nedod operatoriem populārākās 5G frekvences (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apstiprinājis ar savu rezolūciju valsts Drošības padomes lēmumu nepiešķirt mobilo sakaru operatoriem 3,4-3,8 GHz frekvences jaunākās paaudzes 5G tīkla attīstībai, tā, atsaucoties uz avotiem dažādās struktūrās, vēsta laikraksts „Vedomosti”. Pašlaik minētās frekvences izmanto Krievijas armija un uzņēmums „Roskosmos”.

Kaut arī tehniski 5G tīklu ir iespējams attīstīt arī citos frekvenču diapazonos, tā spektram ir jābūt plašākam nekā 4G tīklā, turklāt, jo augstāka frekvence, jo mazāks ir attiecīgā raidītāja ģeogrāfiskais pārklājums.

Laikraksts „Vedomosti” norāda, ka 3,4-3,8 GHz frekvences ir ļoti iecienītas 5G tīkla veidotājiem citur pasaulē, kas nozīmē, ka gan raidītāji, gan arī attiecīgie viedtelefoni šādu frekvenču uztveršanai būs salīdzinoši vieglāk pieejami un lētāki. Neoficiāli ir zināms, ka Krievijas Sakaru ministrija vēlas 5G tīklam rezervēt 4,4-4,99 GHz joslu, taču tehnisko īpatnību dēļ tai piemērota aparatūra varētu kļūt pieejama tikai pēc 5-7 gadiem, kas nozīmē, ka Krievija šajā jomā ievērojami atpaliks no citām valstīm. „Tele2” pārstāvji gan pieļāvuši, ka šis laiks varētu būt īsāks – 3 līdz 5 gadi.

Tikmēr Ķīnas komunikāciju firma „Huawei” jau pašlaik ražo vairāku modeļu viedtelefonus un bāzes stacijas, kas darbojas 4,8 un 4,9 GHz frekvencēs.

Krievijas vicepremjers Maksims Akimovs jau iepriekš laikrakstam „Vedemosti” atzinis, ka frekvenču atbrīvošana 5G tīklam ir izdzīvošanas jautājums, ja valsts negrib nonākt tehnoloģiskajā atpalicībā no citām pasaules lielvarām. „Tas ir tāpat kā jautājumā par mākslīgo intelektu – ja tā nebūs, mūsu ekonomiku var norakstīt,” norādījis Akimovs. Pēc vicepremjera teiktā, industriālu valsti nebija iespējams izveidot bez elektroenerģijas, savukārt 5G un mākslīgais intelekts ir tieši tāda pati „elektroenerģija” [valsts tālākai izaugsmei].

5G tīklos var izmantot arī 700 MHz un 6 GHz frekvences, taču pirmajā gadījumā, kaut arī pārklājums ir lielāks, iespējamais datu pārraides ātrums ir ierobežots, savukārt otrajā – attālums līdz uztverošajai ierīcei no tuvākās bāzes stacijas nevar pārsniegt aptuveni 200 metrus.

"Tele 2" pārstāvis laikrakstam „Vedomosti” norādījis, ka Krievija pati sev rada „ekskluzīvu” tehnoloģiju attīstības scenāriju, kas jau pašos pirmsākumos paredz izmantot daudz dārgāku tīkla un terminālu aparatūru. Izvēloties 5G tehnoloģijai neraksturīgas frekvences, vairums komerciālo projektu var būt grūti īstenojami, bet tas savukārt var bremzēt tālāko attīstību veselā virknē nozaru.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu