“Neesam nolaiduši rokas!” Zemnieku saimniecības “Krastiņi” īpašnieki joprojām cīnās ar postošā tornado sekām (3)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktore / žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Oskars Baranovskis

Ir pagājušas nepilnas septiņas nedēļas, kopš postošs tornado Balvu novada Bērzpils pagastā burtiski no zemes virsas noslaucīja bioloģisko saimniecību “Krastiņi”. Saimniecības īpašnieki nepagurdami strādā pie dzimtas māju atjaunošanas, taču priekšā vēl daudz darba un ļoti nepieciešams materiālais atbalsts.

Kā portālam TVNET pastāstīja Oskars Baranovskis, līdz šim “Krastiņos” ikdienā saimniekoja divi cilvēki: tēva brālis Aldis Baranovskis (56) un vecmamma Veronika Baranovska (87). Pašreiz gan dzīvojamajā mājā nav iespējams ilgstoši uzturēties, jo dabas stihija to pamatīgi izpostījusi. Par spīti tam, Baranovsku ģimene nav nolaidusi rokas un čakli atjauno saimniecību. 

Foto: Saimniecības "Krastiņi" atjaunošanas darbi

“Tuvojas ziema, un daudz strādājam pie tā, lai dzīvojamā ēka būtu tādā kārtībā, lai tur būtu iespējams pārlaist gada aukstākos mēnešus,” stāsta Oskars. Ar uzņēmuma TOODE SIA atbalstu uzlikts jumta segums klēts un pirts ēkai. Šobrīd rit dzīvojamās ēkas jumta seguma klāšana. Bez jumta palikusi arī kūts. “Strauji tuvojas ziema, un jādomā, kā lopiem nodrošināt pajumti,” puisis piebilst. 

Visbēdīgākajā stāvoklī ir saimniecības šķūnis, to tornado nopostījis teju pilnībā. Oskars norāda, ka šķūni, visticamāk, atjaunot neizdosies, jo tam nepieciešami lieli līdzekļi. 

Kā norāda Oskars, ir grūti aprēķināt, cik vēl naudas nepieciešams, lai saimniecību atjaunotu pilnībā, tādēļ “Krastiņu” pārstāvis aicina cilvēkus iespēju robežās atbalstīt atjaunošanu.  “Ar pašreizējiem līdzekļiem saimniecības pilnīgai atjaunošanai diemžēl nepietiek,” saka puisis. Tāpat Oskars izsaka lielu pateicību visiem ziedotājiem, kas līdz šim atsaukušies aicinājumam palīdzēt. 

Informācija par iespējām palīdzēt saimniecības "Krastiņi" atjaunošanā atrodama zemāk esošajā Oskara Baranovska "Facebook" ierakstā. 

Saskaņā ar Eiropas Vētru laboratorijas sniegto informāciju Balvos plosījies F2 stipruma virpuļviesulis jeb tornado. Tas nozīmē, ka vēja brāzmas virpuļviesulī sasniegušas 51-70 metrus sekundē. Tik stipri virpuļviesuļi Latvijā ir reta parādība.

Jau vēstīts, ka 6. jūlijā Balvu novada Bērzpils pagastā virpuļviesulis nopostījis vairākas mājas. Kā pastāstīja Bērzpils pagasta pārvaldes vadītāja Biruta Bogdane, virpuļviesulis novērots sestdien ap plkst.15 un bijis ļoti spēcīgs. "Tas nāca tādā šaurā strīpā jau no Gulbenes un Rugāju puses, kur arī tika nodarīti postījumi," sacīja Bogdane.

Tāpat ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kompensēs 50% no pabalsta, ko Balvu novada pašvaldība izmaksās viesulī cietušajām saimniecībām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu