Anna Rozīte atklāj, ka jūtas atbildīga par degošajiem Amazones lietus mežiem (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram.com/rozite/

​TV personība Anna Rozīte publiski paudusi savu viedokli par Brazīlijā degošajiem Amazones lietus mežiem un to, kā mēs paši varētu vismaz censties nodarīt pāri dabai mazāk – arī viņa daļēji jūtas atbildīga par notiekošo.

“Nepamet domas par Amazones mežiem. Tas ir tālu prom, mēs to tieši šodien un tagad nekādīgi nesajūtam, bet lietus meži deg jau trīs nedēļas, sadeg arī to iemītnieki. Kāds man ar to sakars? Ko es varu tur darīt? Pirmajā brīdī šķiet, ka neko, pārāk tālu un ar mani nesaistīti.

Tomēr šķietami neliela, bet tomēr atbildība ir arī manā dārziņā. Tā slēpjas manās ikdienas izvēlēs.

Liekas pavisam nesvarīgos, mazos nieciņos. Kādu pārtiku es pērku, kā es kopumā iepērkos, kā pārvietojos. Neviena mana izvēle acīmredzami, tūlīt un uzreiz neizsauc neviena nāvi vai bojāeju, ja skatās šauri. Ja paskatās plašāk, tad esmu iekš sistēmas, kas nodara pāri mūsu šī brīža mājām - mūsu planētai un mums pašiem, protams, pastarpināti arī. Un īstenībā nav stāsts tikai par lietus mežiem, bet par mūsu planētu kopumā, kurai darām pāri.

Man ir trīs ikdienas palīgi šajā jautājumā - sava krūzīte visiem iespējamiem dzērieniem, groziņš iepirkumiem un šķirošanas konteineri pie mājas durvīm.

Es esmu ļoti tālu no ideāla - es braucu ar auto, es lidoju ar lidmašīnām, ne vienmēr iepērkos tikai beziepakojuma veikalos, kādreiz aizmirstu savu krūzīti un nopērku ūdeni plastmasas iepakojumā, kādreiz nav līdzi groziņš un paņemu veikala maisiņu, bieži vien nopērku mantas, kuras man nemaz nav vajadzīgas utt. Bet es daru krietni vairāk kā kādreiz! Un, iespējams, ka šie visi mani centieni tieši neko nemainīs, es nezinu! Bet vismaz mani nemocīs sirdsapziņa, ka es nemēģināju būt mazāks slogs mūsu Planētai!” viņa paziņoja sociālajā tīklā “Instagram”.

“Paldies, ka dalies un liec aizdomāties par to, kas ir patiesi svarīgi!”, “Paldies par šo ierakstu! LV influenceri varētu ņemt piemēru no Jums. Nu ir laiks pienācis, kad telefona kameras priekšā vajadzētu nevis šūpot kārtējos krēmiņus un šampūniņus, bet saņemties un runāt par nopietnām lietām”, “Paldies! Lai saglābtu lietusmežus, pietiks ar palmu eļļas un gaļas patēriņa samazināšanu uzturā. Saražotā atkritumu daudzuma mazināšana ir nedaudz cits lauciņš,” tā komentētāji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Rozite ❤️ Prem Nirvana (@rozite) on

Kā jau ziņots, Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru piektdien pilnvaroja bruņotos spēkus palīdzēt dzēst savvaļas ugunsgrēkus Amazones lietus mežos, izdarot to laikā, kad augošs globāls sašutums par šiem ugunsgrēkiem izraisa protestus un apdraud tirdzniecības līgumu starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas valstīm.

Foto: Amazones lietusmežu ugunsgrēku dēļ Eiropā rīko protestus

Savvaļas ugunsgrēki pasaules lielākajā lietus mežā ir izprovocējuši protestus visā pasaulē un uzkurinājuši vārdu karu starp Bolsonaru un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš ir raksturojis šos ugunsgrēkus kā "starptautisku krīzi" un solījis bloķēt tirdzniecības līgumu starp ES un Dienvidamerikas valstīm.

Brazīlijā šogad ir reģistrēti 76 720 mežu ugunsgrēki – ļielākais skaits jebkurā gadā kopš 2013.gada. Eksperti tajos vaino arvien straujāku atmežošanu, jo sausuma sezonas laikā zeme tiek attīrīta no mežiem, lai to izmantotu lauksaimniecības kultūru audzēšanai vai lopu ganīšanai.

Vairāk nekā puse no šiem ugunsgrēkiem ir Amazones baseinā.

No trešdienas līdz ceturtdienai izcēlās apmēram 700 jaunu ugunsgrēku, pastiprinot gaisa piesārņojumu Sanpaulu un citās pilsētās, informēja Nacionālais kosmosa pētījumu institūts (INPE).

Pēc valdības krīzes sanāksmes Bolsonaru piektdien izdeva dekrētu, kas atļauj bruņoto spēku dislocēšanu, lai palīdzētu dzēst ugunsgrēkus un apkarotu noziedzīgas darbības reģionā.

Brazīlijas lielākajās pilsētās piektdien notika protesti laikā, kad pieaug Eiropas spiediens uz Brazīliju un ir izskanējuši piedāvājumi palīdzēt ugunsgrēku dzēšanā no ASV prezidenta Donalda Trampa un Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona.

Makrons piektdien apsūdzēja Bolsonaru, ka viņš melojis par Brazīlijas nostāju klimata izmaiņu jomā, Makrona biroja pārstāvis paziņoja, ka Francija bloķēs tirdzniecības līgumu starp ES un Dienvidamerikas valstu tirdzniecības bloku MERCOSUR.

Bloķēt minēto tirdzniecības līgumu draudēja arī Īrija.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu