Francijā pretimigrācijas aktīvistiem piespriests cietumsods par Itālijas robežas bloķēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Francijas tiesa piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu trim galēji labējās grupas "Generation Identitaire" ("Identitātes paaudze") locekļiem par Alpos izvietotajām blokādēm, lai apturētu nelegālo imigrantu plūsmu pār robežu no Itālijas.

Pērn pavasarī "Generation Identitaire" patvaļīgi sarīkoja vairākas patruļas kalnos Francijas dienvidaustrumos, lai pārtvertu nelegālos imigrantus.

Viņu misijas "Eiropas aizstāvībai" ietvēra tīklus atsevišķos Francijas un Itālijas robežas posmos, kā arī patruļas uz Alpu ceļiem.

Grupas biedri nereti stājās pretī aktīvistiem, kas piedāvāja palīdzēt cilvēkiem nelikumīgi šķērsot sniegotās pārejas. Daži aktīvisti vēlāk tika notiesāti par palīdzību nelegālajiem imigrantiem iekļūt valstī.

Vienā no tādām konfrontācijām apmēram simt aktīvistu pavadīja apmēram 20 nelegālos imigrantu, kurus 2018.gada 21.aprīlī apturēja pret imigrantiem noskaņoto demonstrantu blokāde.

Vairākus aktīvistus vēlāk notiesāja par nelikumīgu palīdzību imigrantiem nokļūt Francijā, bet sprieduma kritiķi uzstāja, ka viņi tiek sodīti par "solidaritātes noziegumiem".

"Generation Identitaire", kuras locekļu vidū ir vācieši, itāļi un francūži, bija izīrējusi divus helikopterus, ar kuriem no gaisa tika meklēti nelegālie imigranti. Grupas locekļi, kas piedalījās patruļās, bija saģērbušies zilās jakās ar uzrakstu "Eiropas aizstāvība".

Grupas sarīkotā akcija izsauca sašutumu zināmā Francijas sabiedrības daļā, un grupa tika apsūdzēta par darbībām, kas radījušas iespaidu, ka tā veic oficiālu sabiedrisko dienestu.

Par mēģinājumu izlikties par policiju sešu mēnešu cietumsods piespriests 24 gadus vecajam grupas prezidentam Klemānam Gandelīnam, 26 gadus vecajam grupas preses pārstāvim Romēnam Espino, kā arī trešajam grupas biedram - 26 gadus vecajam Damjēnam Lefēvram.

"Generation Identitaire" piespriesta 75 000 eiro sodanauda, bet trim notiesātajiem grupas biedriem piespriesta 2000 eiro liela sodanauda un uz pieciem gadiem atņemtas tiesības balsot un vēl citas tiesības.

Taču viņiem, visticamāk, nenāksies sēdēt cietumā, jo Francijā cietumsodi, kas īsāki par diviem gadiem, parasti tiek aizstāti ar citiem soda veidiem, piemēram, darbu sabiedrības labā.

Lefēvrs tviterī paziņojis, ka savu "politisko" spriedumu uztver kā medaļu.

"Valsts ir nolēmusi vērsties pret jauniem francūžiem, kuri uzdrīkstas simboliski un miermīlīgi pierādīt, ka ir iespējams aizstāvēt mūsu robežas," pavēstīja Lefēvrs.

"Generation Identitaire" apgalvo, ka policijai nodevusi četrus nelegālos imigrantus un sniegusi informāciju, kas ļāvusi aizturēt vēl septiņus. Šogad grupas darbība Alpos nav atjaunota.

Francija pērn augustā pastiprināja patvēruma un imigrācijas likumus, reaģējot uz lielo nelegālo imigrantu plūsmu, ar kuru Eiropa saskaras kopš 2015.gada.

Valdība paziņojusi, ka jaunie noteikumi paātrina patvēruma lūgumu izskatīšanu, vienlaikus nodrošinot "kontrolētu imigrāciju", bet kritiķi uzstāj, ka tie ierobežo imigrantu ierašanos valstī un palielina iespējas, ka viņus nosūtīs atpakaļ uz kara un ekonomikas problēmu novājinātām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu