Masu apšaudes sarīkotāja portrets: ilgstoša lejupejoša destrukcijas spirāle (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vīrietis, kurš Rietumteksasā pagājušās nedēļas nogalē sarīkoja masu apšaudi, atradās ilgstošā lejupejošā destrukcijas spirālē, pavēstījušas Teksasas varas iestādes. 36 gadus vecais Sets Ārons Ators sestdien nogalināja septiņus cilvēkus, bet vēl vairāk nekā 20 ievainoja. Viņu pašu nošāva policija, vēsta aģentūra AP.

Atoru pie kinoteātra Rietumteksasas pilsētā Odesā sestdien nošāva policija, pēc tam, kad viņa vardarbības izpausmes skāra vairākas vietas aptuveni 16 kilometrus plašā teritorijā.

Sestdienas rītā Ators tika atlaists no darba naftas nozares pakalpojumu uzņēmumā “Journey Oilfield Services”. Pirms apšaudes sākšanas un tās laikā Ators vairākas reizes zvanīja policijai, izsakot dažādus juceklīgus paziņojumus par dažādām problēmām un netaisnībām, ko viņam esot nācies piedzīvot.

“Viņš atradās ilgstošā lejupejošā spirālē. Viņš nepamodās sestdienas rītā un vienkārši pēkšņi neizdomāja sarīkot apšaudi,” norādīja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents Kristofers Kombss.

Foto: Reuters/AP/Scanpix

Aptuveni 15 minūtes pēc tam, kad Ators bija pirmo reizi piezvanījis policijai, viņu uz lielceļa apturēja ceļu policija, jo viņš pirms joslas mainīšanas nebija ieslēdzis pagrieziena signālu.

Vispirms Ators izšāva uz policistu, kas izraisīja policijas pakaļdzīšanos, kuras laikā vīrietis šāva uz garāmbraucošajām automašīnām un cilvēkiem. Vēlāk uzbrucējs nolaupījis pasta automobili un devies uz Odesu, pa ceļam turpinot šaut uz cilvēkiem.

Visbeidzot policisti viņu nošāvuši pie kinoteātra Odesā.

Liktenīgajā dienā Ators jau darbā ieradies nikns, tomēr kas tieši izraisīja šo niknuma lēkmi, Kombss neprecizēja.

Atora māju netālu no Odesas Kombss raksturoja kā dīvainu vietu, kas kaut kādā mērā atspoguļo vīrieša garīgo stāvokli. Šobrīd gan nav zināms, vai uzbrucējs iepriekš saskāries ar garīgās veselības problēmām.

Tikmēr Atora kaimiņš Rokijo Gutjeress viņu raksturoja kā vardarbīgu un agresīvu personu, kas jebkurā diennakts laikā varēja doties ārā, lai šautu dzīvniekus. Lielākoties viņš esot šāvis savvaļas trušus.

“Mums no viņa bija bail. To, kāds viņš ir kā cilvēks, varēja pateikt,  paskatoties vien uz viņu. Viņš nebija jauks, viņš nebija draudzīgs, viņš nebija pieklājīgs,” par savu kaimiņu stāsta Gutjeress.

Ators 2001.gadā tika aizturēts par kādu pārkāpumu, kas viņam vēlāk liedza Teksasā legāli iegādāties šaujamieročus. Šobrīd nav skaidrs, kur Ators dabūja apšaudē izmantotos ieročus.

Atora nošautie cilvēki bija 15 līdz 57 gadus veci.

Foto: Reuters/AP/Scanpix

Apšaude Odesā bija jau 25. masu apšaude ASV, kas reģistrēta šogad, liecina mediju AP un “USA TODAY”, kā arī ASV Ziemeļaustrumu Universitātes kopīgi veidotajā masu slepkavību datu bāzē pieejamā informācija. Šajā datu bāzē iekļautas tikai tās masu slepkavības, kurās nogalināti vismaz četri cilvēki, neskaitot pašu uzbrucēju.

Šajās apšaudēs dzīvību zaudējuši 142 cilvēki.

Salīdzinājumam, visā 2018.gadā ASV fiksētas 25 šādas masu apšaudes, un tajās tika nogalināti 140 cilvēki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu