"Dzejas dienu" apmeklētāji varēs iepazīt jaunāko laikmetīgo dzeju un Balkānu autorus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Festivāla "Dzejas dienas 2019" projektu vadītāja Jeļena Budanceva piedalās preses konferencē, kurā informē par starptautisko profesionālās dzejas festivālu "Dzejas dienas 2019".
Festivāla "Dzejas dienas 2019" projektu vadītāja Jeļena Budanceva piedalās preses konferencē, kurā informē par starptautisko profesionālās dzejas festivālu "Dzejas dienas 2019". Foto: Edijs Pālens/LETA

No 7. septembra līdz 16. septembrim Rīgā noritēs starptautiskais profesionālās dzejas festivāls "Dzejas dienas 2019" un šogad pasākums mērķēts uz laikmetīgo dzeju un Balkānu autoriem, preses konferencē stāstīja festivāla projektu vadītāja Jeļena Budanceva.

Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze medijiem norādīja, ka Latvija ir zeme, kurā pret dzejniekiem un rakstniekiem ne vienmēr izturas ļoti labi, tomēr desmit dienu garumā Rīgā un nepilna mēneša garumā citviet Latvijā - dzejnieks un rakstnieks nonāk visa centrā.

"Mēs dzīvojam tādā polittehnologu laikmetā, kur visi sola, melo un mēs to labi saprotam, tamdēļ reizi gadā gribas dzirdēt, ko patiesu un īstu, proti, dzeju,"

uzsvēra Jundze.

Arno Jundze
Arno Jundze Foto: Edijs Pālens/LETA

Viņš pauda, ka vēlētos, lai festivāls kļūtu aizvien populārāks un arī Eiropas kartē šis festivāls kļūtu atpazīstamāks, tamdēļ festivālā iekļauta ārzemju programma un festivāla organizatori ir mainījuši pasākuma izskatu, formu un informatīvās lietas, kas saistītas ar publicitāti.

  Lai iepazītu ārzemju poētiskās aktualitātes, festivāla veidotāji piedāvās dažādu valstu un reģionu dzeju, veicinot jaunu atdzejojumu tapšanu un Latvijas auditoriju iepazīstinot ar dažādiem nozīmīgiem citvalstu autoriem. Šogad "Dzejas dienās" viesosies Balkānu reģiona dzejnieki albānis Parids Teferiči, maķedonietis Ģoko Zdraveskis un serbs Petars Matovičs.

Savukārt Baltijas viesu vakarā apmeklētāji varēs iepazīties ar trīs Baltijas valstu dzejnieku daiļradi - Valtu Ernšteinu, lietuviete Aušra Kaziliunaite un igaunis Kivisildniks.

Šogad festivāla programma pulcēs vairāk nekā 80 dzejniekus un atdzejotājus no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Albānijas, Serbijas, Maķedonijas, Sīrijas, Horvātijas, Velsas, Beļģijas un Polijas. Galvenokārt pasākumi noritēs Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, "Elektrum" Olimpiskā centra peldbaseinā, Raiņa un Aspazijas mājā, Ziepniekkalna apkaimē, Esplanādē un citviet.

Par pasākuma vēstniecību izvēlēta mākslas galerija "Noass", kurā noritēs vairums festivāla notikumu un kurā būs pieejams dzejas grāmatu maiņas punkts. Tajā katrs interesents varēs ierasties ar savu grāmatu un apmainīt to pret kāda cita atnesto grāmatu vai "Dzejas dienu" izdoto grāmatu.

Turpinot pērn iesākto iniciatīvu, arī šogad notiks "Online dzejas festivāls", kura ietvaros no 6. līdz 12. septembrim, pievienojoties "Facebook" grupai "Dzejas rupors", jebkurš varēs sākt vai arī turpināt rakstīt dzejoļus un gūt atpazīstamu dzejnieku atsauksmes, pastāstīja Budanceva. 7. septembrī plkst.18 mākslas galerijā "Noass" noritēs diskusija par dzeju internetā, savukārt 14. septembrī plkst.15 Āgenskalna tirgū jaunie "online" dzejnieki tiksies "Dzejas ruporam" veltītajā pasākumā.

Dzejniece Ērika Bērziņa preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka šogad festivālā būs ļoti daudz interesantu pasākumu, kuri būs pieejami ikvienam un bezmaksas. Svētdien, 8. septembrī, noritēs pasākums "Ūdensdzeja", kurā seši dzejnieki kāps "Elektrum" Olimpiskā centra peldbaseinā un lasīs dzeju. Viņa piebilda, ka klausītāji varēs pulcēties ap peldbaseiniem, tomēr peldēt kopā ar dzejniekiem neesot atļauts.

Piektdien, 13. septembrī, LRS padome piešķirs "Dzejas dienu" balvu par labāko oriģināldzejas vai atdzejas krājumu. Šogad balvai nominēti pieci dzejas krājumi - Jānis Vādons "Klusuma forma", Aivars Madris "Zonas", Arvis Viguls "Grāmata", Jeļenas Glazovas bilingvālais izdevums "Aklatība", ko atdzejojis Arvis Viguls un "Dziesma par manu Sidu. Senspāņu varoņepus", ko atdzejojis Uldis Bērziņš.

Balvas laureāts tiks izvēlēts aizklātā balsošanā un naudas balva 1000 eiro apmērā tiks pasniegta "Klasiķu vakara" pasākumā plkst.19 centrā "Koka Rīga".

Nākamajā dienā notiks tradicionālais ceļojums ar dzejniekiem, kuru vadīs dzejniece Bērziņa. Viņa stāstīja, ka tā ir poētiska ekskursija pa kādu no galvaspilsētas rajoniem un šogad izvēlēts Ziepniekkalns. Interesenti dosies pastaigā pa klusām vietām, kurās varēs dzirdēt dzeju.

Ērika Bērziņa 
Ērika Bērziņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Tāpat Bērziņa uzsvēra, ka šogad atjaunota festivāla mājaslapa "www.dzejasdienas.com", kurā pieejama informācija par visiem dzejas dienu pasākumiem gan Rīgā, gan reģionos, kā arī informācija par festivāla dalībniekiem un autoriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu