Ezerkalnu trasē noskaidros Latvijas motokrosa čempionāta uzvarētāju

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Pastars, mxfoto

Šīs nedēļas nogalē, 8.septembrī Cēsu pievārtē, Ezerkalnu mototrasē tiks aizvadīts 2019.gada Latvijas čempionāta pēdējais posms. Prestižākajā pašmāju motokrosa seriālā svētdien tiks noskaidroti visu MX klašu čempioni un līdz ar to līdzjutējiem klātienē būs iespēja redzēt pilnu sacensību dalībnieku spektru - sākot ar bērnu startiem un noslēdzot ar meistarīgākajiem MX1, MX2, blakusvāģu un kvadru braucējiem.

Mazliet plašāk par gaidāmo notikumu bija gatavs pastāstīt posma organizators Kristers Serģis: “Kā jau pēdējos gados ierasts, Latvijas čempionāts noslēdzas Ezerkalnu mototrasē, kurā tiek izcīnīti sezonas tituli visās motociklu klasēs. Papildu intriga šajā reizē būs arī Latvijas MX komandu čempionāts, kur klubu ieskaitē līderos pagaidām diezgan negaidīti izvirzījusies ir Salacas Kausa komanda, aiz sevis noturot favorītus un vairākkārtējos Latvijas čempionus Rodeo MX Racing Team.

Finālbraucienos paralēli norisināsies arī jauniedibinātā Baltijas čempionāta sacensības un Cēsīs šis būs otrais etaps. Pirmais bija vasaras vidū Pērnavā, bet trešais un vienlaicīgi pēdējais, jau pēc nedēļas notiks kopā ar Lietuvas čempionāta braucieniem Utenā. Līdz ar to ir diezgan droši zināms, ka sacensībās Cēsīs sabrauks diezgan kupls dalībnieku pulks, kuru papildinās arī sportisti no Somijas. Noteikti jāuzsver, ka šogad Latvijas čempionāta pēdējā sacensību dienā būs arī blakusvāģu un kvadru braucieni, kas Cēsīs LČ ietvaros pēdējos gadus nebija redzēti.

Amatieru un veterānu ieskaitēs sacensību dalībniekiem tiks dota iespēja pacīnīties par MOTO-ZIP.LV kausiem un balvām."

Parasti pēdējais Latvijas čempionāta posms sakrīt ar laiku, kad valstu vadošie sportisti sāk gatavošanos ikgadējam pasaules lielākajam motokrosa notikumam - Nāciju krosam. Tā kā pagājušajā gadā MXoN norisinājās ASV, materiālo apstākļu dēļ dažas no Eiropas valstu komandām izlēma tur nestartēt. Arī Latvijas komanda, ņemot vērā augstās izmaksas, bija spiesta izlaist dalību sezonas lielākajā motokrosā. Taču šoruden LaMSF Motokrosa komisija ir nokomplektējusi izlasi startam “motokrosa olimpiādē” un šogad pasaules Nāciju krosā Latvijas krāsas ir gatavi aizstāvēt Toms Macuks (MX1), Dāvis Ivanovs (MX2), kā arī Pauls Jonass (MX OPEN).

Toms Macuks patlaban ir diezgan drošā vadībā Latvijas čempionāta MX1 ieskaitē, un tikai fatāla neveiksme var Ventspils Rodeo MX Racing Team pilotam liegt izcīnīt pirmo vietu arī gala kopvērtējumā. Pauls Jonass šo svētdien būs vēl aizņemts savā pamatdarbā pasaules čempionāta posmā Turcijā un līdz ar to Ezerkalnu trasē nebūs sastopams. Taču lielākais šīs sezonas pārsteigums noteikti būs Dāvja Ivanova atgriešanās augstākā līmeņa sacensību apritē. Ņemot vērā Dāvja iekļaušanu izlasē, apņēmīgais kalsnavietis atkal ir atsācis aktīvu treniņprocesu un labprāt pastāstīja, kā patlaban notiek gatavošanās sezonas svarīgākajiem startiem.

“Tā kā ar “mazo” moci (250cc) sacensībās pēdējo reizi piedalījos 2013.gada Nāciju krosā Toičentālē (Vācija), tad šobrīd atkal ir jāpierod pie braukšanas ar motociklu lielos apgriezienos, jo divsimtpiecdesmitniekam tomēr ir mazāk jaudas nekā MX1 klases spēkratam. Turklāt patlaban manā rīcībā ir tikai standartaprīkojuma MX2 motocikls bez jebkāda tūninga, ar kuru divas nedēļas cītīgi braucu treniņus mīkstā seguma trasēs Ropažos un Ādažos. Trešo treniņu nedēļu man bija izdevība aizvadīt Holandes un Beļģijas smilšainajās trasēs. Šobrīd ir pāragri runāt par uzvaru nedēļas nogalē notiekošajās Latvijas čempionāta noslēguma sacensībās. Protams, ka būs interesanti paskrieties kopā ar stiprajiem igauņiem, bet galvenais mērķis patlaban ir saprast savu ātrumu uz šā brīža LČ līderu fona un pierast pie MX2 klases motocikla. Kā jau teicu, “mazajiem” močiem ir diezgan būtiska jaudas starpība starp forsētu un standarta dzinēju.”

Vadoties pēc šobrīd pieejamās informācijas, te vēl var piebilst, ka mūsu Latvijas MX izlases menedžments startam pasaules Nāciju motokrosā Ivanovam nodrošinās konkurētspējīgu tehniku, un cerams, ka līdz tam laikam arī pats Dāvis būs jau pieradis pie sava “kaujas” motocikla.

Kā jau minēja sacensību organizators Kristers Serģis, šis Latvijas čempionāta posms Cēsīs būs arī viena no pēdējām pārbaudēm mūsu kaimiņu - lietuviešu un igauņu Nāciju izlašu spējām. Šo svētdien no igauņu sastāva nestartēs tikai Leoks, kurš tāpat kā lietuvietis Armins Jasikonis un Pauls Jonass būs MXGP posmā Turcijā. Toties ierindā būs šā gada nule izceptais Igaunijas MX1 čempions Karels Kutsārs un kopējo MX1 konkurenci pastiprinās šosezon Anglijas čempionātā startējošais Harri Kullass. Tāpat klāt būs arī šā gada Igaunijas MX2 čempions Prīts Ratseps, kuram pēc izlaista Latvijas čempionāta 4. posma Dobelē šobrīd ir par deviņiem punktiem mazāk nekā čempionāta līderim, “Salacas kausa” braucējam Ralfam Edgaram Ozoliņam.

Ļoti spraigas cīņas solās būt blakusvāģu konkurencē, jo pavisam nedaudz no Jāņa Daidera un Tanela Koivu pirmās vietas atpaliek Māra Rupeika un Kaspara Liepiņa ekipāža - starpība vien tikai 13 punkti. Divos pēdējos braucienos vēl ir iespēja tikt pie 100 ieskaites punktiem, un ir diezgan droši skaidrs, ka te cīņas notiks līdz pēdējam sacensību trases metram.

Pagājušajās brīvdienās Horvātijā noslēdzās Eiropas Kvadraciklu čempionāts un trešo gadu pēc kārtas par vecā kontinenta čempionu tika kronēts mūsu ziemeļu kaimiņš Kevins Sārs. Ceturtais Eiropas čempionāta kopvērtējumā palika gulbenietis Valērijs Kuzmins, kuram pietrūka tikai triju punktu līdz trešajai vietai rezultātu noslēguma tabulā.

Taču Latvijas čempionātā Valērijs ar 41 punkta pārsvaru pirms pēdējā Cēsu posma ir pirmajā vietā, bet otrais aiz viņa - neviens cits kā pirmīt pieminētais Sārs. Tā kā šis tomēr ir motoru sports, tad arī te noteikti vēl nevajadzētu steigties ar pārsteidzīgiem secinājumiem.

Ne mazāk interesanti notikumi ir sagaidāmi ātrajā un skatāmajā MX Juniori 2T klasē (tautā vairāk zināma kā 125cc), kurā līdz pat Latvijas čempionāta Dobeles posmam neapstrīdams līderis, ar tobrīd visos braucienos izcīnītām uzvarām, bija MX Moduls braucējs Mairis Pumpurs. Taču dalība junioru pasaules čempionātā, kuras dēļ Mairis bija nestartēja Latvijas čempionāta 4. etapā, tā brīža līderi ir atsviedusi uz trešo pozīciju. Pat ja Pumpurs Cēsīs uzvar abos braucienos, tad patlaban kopvērtējuma galvgalī esošajam igaunim Romeo Karu ir visas iespējas izcīnīt čempiona titulu, divreiz finišējot otrajā vietā.

MX85 un MX65 vecāko klasēs, ar jau tikpat kā kabatā esošiem čempiona lauriem, savas līderpozīcijas būs jāapstiprina attiecīgi Kārlim Albertam Reišulim un Ričardam Alenam Gaļcinam. Taču noteikti nevar aizmirst, ka šis ir tehniskais sporta veids, kurā par uzvaru var būt pārliecināts tikai tad, kad ir šķērsota finiša līnija, un šis apstāklis vienmēr ir garants intrigai jebkurās motokrosa sacensībās. Tas noteikti būs jāpatur prātā arī visiem līdzjutējiem, kas 8.septembrī plāno ierasties uz Latvijas čempionāta noslēdzošo posmu Cēsīs, Ezerkalnu mototrasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu