"Transparency International": ES jādara vairāk, lai korupcijas shēmās izkrāpti līdzekļi nonāktu atpakaļ apzagtajās kopienā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija "Transparency International" aicinājusi Eiropas Savienību (ES) veikt pasākumus, lai uzlabotu korupcijas shēmās iegūtu līdzekļu atdošanu kopienām, no kurām tie izzagti. 

"Transparency International" ES nodaļas publiskotajā ziņojumā secināts, ka ES centieni atdot nelikumīgi iegūtu naudu un aktīvus valstīm, no kurām tie iegūti, nav bijuši efektīvi, tādēļ blokam vajadzētu mainīt pašreizējo politiku. 

Ziņojumā atzīts, ka "ES dalībvalstis joprojām ir iecienīts galamērķis elites aprindu korumpantiem", kuri izmanto Eiropas banku pakalpojumus vai iegādājas ekskluzīvus īpašumus Eiropas galvaspilsētās. Izzagtie līdzekļi arī tiek izmantoti luksusa preču pirkšanai, uzņēmumu kapitāldaļu vai akciju iegādei, tostarp biržā, kā arī bērnu izglītības privātās skolās finansēšanai. 

Kā skaļākos piemērus skandāliem, kuru "varoņi" savu nelikumīgi iegūto bagātību tērējuši Eiropā, "Transparency International" minējusi gāztos Tunisijas  diktatoru Zinu el Abidinu ben Ali,  Ēģiptes prezidentu Hosnī Mubaraku, Lībijas līderi Muammaru Kadafi un Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču.  

Aplēses liecina, ka tikai 2,2% noziedzīgā ceļā iegūto līdzekļu tiek izņemti, bet vēl mazāka daļa - 1,1% - tiek konfiscēti, kas nozīmē, ka cietušās kopienas atgūst niecīgu daļu no tām izkrāptā, bet 98,2% izzagto vai piesavināto līdzekļu paliek korumpantu rīcībā. 

Eksperti secinājuši, ka ES vai bloka atsevišķu dalībvalstu spēja iesaldēt, konfiscēt vai atdot cietušajiem koruptīvos darījumos iegūtus līdzekļus ir lielā mērā atkarīga no trešo valstu vēlmes sadarboties, tādējādi to vājās tiesu sistēmas vai korumpētie režīmi nereti kavē ES centienus šajā jomā. 

Organizācija iesaka ES uzlabot sistēmu, lai atgūtu un atmaksātu korupcijas ceļā izkrāptus līdzekļus. 

Viens no ieteikumiem ir pieņemt pasaules mēroga cilvēktiesību un pretkorupcijas sankciju režīmu, kas nozīmētu, ka sankcijas var vērst pret personām, kas tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem vai korumpētām darbībām neatkarīgi no viņu izcelsmes valsts. 

Tāpat "Transparency International" mudina ES mazināt plaisu starp bloka līmenī pieņemtiem lēmumiem par sankcijām un atbildību par reālu aktīvu konfiskāciju un atdošanu, kas jāveic nacionālajām institūcijām. Eksperti arī iesaka radīt instrumentus, lai dalībvalstis pašas varētu ierosināt aktīvu konfiskācijas procedūru. 

Eksperti mudina ES iieviest ES principus efektīvai un atbildīgai konfiscēto aktīvu restitūcijai trešo valstu iedzīvotājiem, kurus skārušas korumpētās darbības, par kuru ievērošanu dalībvalstīm regulāri būtu jāsniedz atskaites.

"Nelikumīgi iegūtu aktīvu atgūšana ir būtiska, ja ES vēlas turpmāk vairs nebūt pievilcīgs galamērķis korumpētām personām un viņu naudai. No tā ir daudz citu ieguvumu: noziegumi kļūst finansiāli nepievilcīgāki, atņem varu, ko noziedznieki ieguvuši ar savu naudu, atņem viņiem "sēklas naudu" un rada resursus, lai kompensētu cietušajiem," lasāms ziņojumā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu