Vēlēšanas Izraēlā: vai Netanjahu noturēsies pie varas?

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien Izraēlā notiks otrās parlamenta vēlēšanas pusgada laikā. Šīs vēlēšanas izšķirs kopš 2009.gada Izraēlas premjerministra amatā nepārtraukti esošā Benjamina Netanjahu likteni - vai nu viņš izcīnīs piekto amata termiņu un uzstādīs rekordu, vai arī tiks pielikts punkts viņa desmit gadus ilgajai dominancei pār valsts politiku.

Netanjahu vēlēšanās gaida sīva konkurence, bet pēc tām - iespējams, arī kriminālapsūdzības par korupciju, norāda ziņu aģentūra "Reuters".

Pēc aprīlī notikušajām Kneseta vēlēšanām ievēlēto partiju starpā radās domstarpības par obligātā karadienesta iesaukuma kārtību, jo no dienesta izvairās daudzi ultraortodoksālie semināra studenti. Netanjahu nepiekrita labējās sekulārās partijas prasībai rosināt grozījumus šajā likumā, kā rezultātā izveidot valdību nebija iespējams. 

Lai izvairītos no tā, ka prezidents valdības veidošanu uzticēs kādam citam, nevis Netanjahu, viņa atbalstītāji Knesetā nobalsoja par parlamenta atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu rīkošanu.

Tāpēc Izraēlas iedzīvotājiem 17.septembrī atkal jādodas pie vēlēšanu urnām.

Foto: AFP/SCANPIX

Vēlēšanu cīņa

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina par sīvu cīņu - Netanjahu vadītajai konservatīvajai partijai "Likud" un Benija Ganca vadītajai opozīcijā esošajai centriskajai partijai "Zilais un baltais" prognozē ļoti līdzīgu vēlētāju atbalstu.

Dažādās sabiedriskās domas aptaujās abām partijām tiek prognozēts vairāk nekā 30% atbalsts, bet domas dalās par to, kura partija uzvarēs.

Laikrakstu "Maariv" un "Israel Hayom" veiktā aptaujā "Likud" tiek prognozētas 33 deputātu vietas jaunajā Kneseta sasaukumā, bet "Zilais un baltais" varētu iegūt 32 vai 31 mandātu.

Savukārt Izraēlas televīzijas kanāla "Kan" veiktās aptaujas līderi Ganza partijai prognozē 33 mandātus, bet "Likud" - 31.

Lai iegūtu varu Izraēlā, ir jāizveido koalīcija, kurai būtu vairākums no 120 parlamenta deputātiem. Saskaņā ar prognozēm, deputātu krēslus iegūs apmēram desmit partijas, ziņo "Reuters". Aptaujas uzrāda, ka pieaudzis atbalsts labējām partijām, kuras atbalsta Netanjahu.

Netanjahu pirmsvēlēšanu laikā solījis uzvaras gadījumā anektēt ebreju kolonistu apmetnes Rietumkrastā. Šāds solis varētu vairot viņa popularitāti vēlētāju vidū, taču, ja tiks īstenots, arī sagraut cerības uz izraēliešu-palestīniešu konflikta risinājumu.

Aptauju dati rāda, ka izšķirošā persona Izraēlas vēlēšanās varētu būt labējās sekulārās partijas "Yisrael Beitenu" līderis, bijušais Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans, kurš ar Netanjahu nevarēja vienoties obligātā karadienesta iesaukuma jautājumā. Gaidāms, ka divkāršosies viņa partijas izcīnīto krēslu skaits - no pieciem uz apmēram desmit. 

Lībermans teicis, ka pievienošoties tikai lielajai koalīcijai, kurā būs gan "Likud", gan "Zilais un baltais". Taču, kā norāda "Reuters", Lībermans iepriekš spēris neparedzamus politiskos soļus un varētu tā rīkoties arī šoreiz.

Apsūdzības korupcijā

Netanjahu ir Izraēlas premjers kopš 2009.gada, bet pirms tam šīs valsts valdību vadīja 1996.-1999.gadā.

Izraēlas ģenerālprokurors ieteicis izvirzīt apsūdzības Netanjahu trīs atsevišķās korupcijas lietās. Pirmā sēde šajā jautājumā paredzēta oktobrī.

Pat ja Netanjahu uzvarēs ārkārtas vēlēšanās, visticamāk, viņš nespēs izveidot valdību un saņemt politisko atbalstu savai imunitātei pirms gaidāmajām apsūdzībām. Tas nozīmētu, ka viņam jāstājas tiesas priekšā un pieaugs spiediens, lai viņš atkāptos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu