Krievija no divām vasarnīcām ASV veikusi plašu FIB izspiegošanas operāciju (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

2016.gada decembrī ASV paziņoja par divu Krievijas vēstniecībai piederošu vasarnīcu slēgšanu Ņujorkā un Mērilendā, kā arī par 35 Krievijas diplomātu izraidīšanu. Oficiāli tika ziņots, ka ASV šādu soli spēra saistībā ar aizdomām par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Tomēr kā vēsta ASV medijs “Yahoo News”, atsaucoties uz situāciju pārzinošiem informācijas avotiem, šajās vasarnīcās īstenota plaša Krievijas pretizlūkošanas operācija. Tajā piedalījusies arī daļa no izraidītajiem diplomātiem.

Krievijas vēstniecības vasarnīcās tika izmantotas kā ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) slepeno ziņojumu pārtveršanas centri.

Ziņojumu pārtveršana esot palīdzējusi novērst ASV strādājošo Krievijas spiegu atmaskošanu.

Kā norāda informācijas avoti, Krievijas apjomīgā spiegošanas operācija sākusies neilgi pēc tam, kad 2010.gadā, kad ASV varas iestādes atmaskoja ASV strādājošu Krievijas spiegu tīklu, kurā darbojās desmit cilvēki.

Izmantojot vasarnīcās pieejamo infrastruktūru un citas metodes, krieviem izdevās atšifrēt virkni slepenu un aizsargātu ASV dienestu ziņojumu.

Tāpat Krievijas spiegi esot sākuši veiksmīgi un regulāri uziet ierīces, ko ASV dienesti izmanto, lai sekotu spiegiem.

Kā “Yahoo News” norādījuši informācijas avoti, Krievijas spiegiem izdevās iegūt informāciju par FIB slepeno aģentu atrašanās vietām Ņujorkā, Vašingtonā, Sanfrancisko un citās pilsētas. Tas ļāva Krievijas specdienestiem gūt ieskatu FIB sakaru tīklos un iegūt vērtīgu informāciju.

Kāda bijušā augstu stāvošā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) amatpersona Krievijas centienus nodēvējis par mēģinājumu piekļūt pašām jūtīgākajām ASV īpašajām operācijām.

Šīs Krievijas aktivitātes noveda pie tā, ka ASV varas iestādes pastiprināja kontroli pār daudziem stratēģiskiem objektiem visā ASV.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija “Yahoo News” publikāciju nodēvējusi par 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas sastāvdaļu, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Savukārt Krievijas vēstniecība ASV izteikusies, ka šī publikācija varot radīt draudus ASV strādājošo Krievijas diplomātu drošībai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu