"Ja tu nevari runāt, tu nevari pildīt pienākumus." Augstāko amatpersonu joprojām briesmīgā angļu valoda (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Ir pagājuši gandrīz 30 gadi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, bet ir lietas, kas nemainās. Tā, komentējot Labklājības ministres Ramonas Petravičas briesmīgā angļu valodā nolasīto tekstu Budapeštas Demogrāfijas forumā, saka lietišķās etiķetes un saskarsmes kultūras eksperte Aija Strautmane. Video no Petravičas runas 5.septembrī konferencē dzirdams, kā ministre monotoni, lauzītā angļu valodā un ar neatbilstošām pauzēm nolasa sakāmo, dažkārt ar grūtībām izrunājot vārdus.

“Ņemot vērā, ka Latvija ir Eiropas Savienības valsts, runāt angļu valodā ir pat ļoti, ļoti vēlams. Ar savu nezināšanu mēs palaižam garām iespējas,” iesāk Aija Strautmane.

“Ja pārstāvot savu valsti augsta amatpersona atrodas saietā, kurā runā angļu valodā, nezinot valodu, viņš nevar komunicēt ar jomas pārstāvjiem no visas pasaules. Līdz ar to esot komandējumā, viņš nespēj profesionāli pildīt savus pienākumus,” uzskata konsultante.

Viņa atceras, ka padomju laikos amatpersonām bija jāzina krievu valoda – ja nespēji normāli sarunāties un saprasties, palaidi garām iespējas, tevi neuzskatīja par līdzvērtīgu.

Tomēr viena no būtiskākajām problēmām ir tā, ka partijas izvirza amatiem nevis augsta līmeņa profesionāļus, jomas ekspertus, bet gan kādu “savējo” personu, kuras spējas ne tuvu nav izcilas. “Ja augstajā amatā ir ekstra speciālists, ļoti izcils, bet viņš nezina angļu valodu, tad līdz jābūt tulkam,” paskaidro Strautmane.

“Ir pagājuši gandrīz 30 gadi, bet mēs nespējam tekoši runāt angļu valodā. Varbūt tuvāko 20 gadu laikā, kad nomainīsies paaudzes, būs cilvēki, kas spēs profesionāli strādāt komandējumos.”

Ar lauzītā angļu valodā sniegtām runām "paspīdējuši" gan bijušie prezidenti Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis, gan tagad arī labklājības ministre Ramona Petraviča. Savukārt bijušā Latvijas finanšu ministra Ata Slaktera intervijā "Bloomberg" izteiktā frāze "nasing spešal" ir kļuvusi teju par daļu no mūsdienu latviešu folkloras.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu