Rehabilitologu vidū rodas vilšanās par rehabilitācijas jomai svarīgu jautājumu ignorēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta.
Palāta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Koncentrējoties tikai uz rindu mazināšanu pie speciālistiem, tiek ignorēti citi rehabilitācijas jomai svarīgi jautājumi, radot vilšanos rehabilitologu vidū, norādīja Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības prezidents Aivars Vētra.

Vēršot uzmanību uz rindu mazināšanu, tiek ignorēti jautājumi, kas rehabilitācijas jomā ir svarīgi, piemēram, māsu deficīts, kas liek mainīt ārstēšanas organizāciju un mazināt aprūpes sadaļas īpatsvaru ārstniecībā kopumā, kā arī tiek aizmirsta tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanas pilnveide, norāda Vētra.

Tāpat rehabilitologi ir vīlušies, jo politiķi nepilda solījumu palielināt finansējumu valsts veselības aprūpes budžetā un nenotiek Eiropas brīvā medicīnas speciālistu tirgum atbilstoša ikmēneša atalgojuma nodrošināšana ārstiem, māsām un citiem rehabilitācijas speciālistiem.

Rehabilitācija ir joma, kurā ārstēšana un aprūpe ir neatņemama ārstniecības procesa sastāvdaļa visos tās posmos un nevar tikt veikta tikai kā maksas pakalpojums, uzsver Vētra. "Rehabilitologi var savu algu nopelnīt arī maksas pakalpojumos, bet mēs neesam gatavi izlikties, ka cilvēku pilnvērtīga funkcionēšana un viņu dzīves kvalitāte uz speciālistiem neattiecas," viņš norāda.

Septembrī notikušajā Pirmajā Nacionālajā rehabilitācijas kongresā tika diskutēts par veselības aprūpes sistēmu saistošiem jautājumiem un to, kā uzrunāt sabiedrību, aktualizējot līdz šim mazāk apspriestos jautājumus. 

Kongresa delegāti nolēma, ka turpmāk būtu nepieciešams sekmēt iekļaujošas sabiedrības veicināšanu Latvijā, tādējādi nodrošinot adekvātu rehabilitācijas pieejamību, neignorējot nepieciešamo medicīnas māsu un tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanu. Tāpat lemts, ka šī mērķa sasniegšanai nepieciešams izstrādāt stratēģiju, kas balstīta uz Pasaules Veselības organizācijas globālo darbības programmu, kas palīdzētu risināt radušās problēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu