Irākas šiītu garīdznieks Sadrs aicina valdību atkāpties (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP

Irākas ietekmīgais šiītu garīdznieks Moktada al Sadrs piektdien aicināja valdību atkāpties un sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Viņš nāca klajā ar šo aicinājumu laikā, kad Irākā jau ceturto dienu notiek protesti, kuru gaitā ir gājuši bojā vismaz vairāki desmiti cilvēku.

Sadrs, kura politiskais bloks ir lielākais parlamentā, paziņoja, ka, lai novērstu jaunus cilvēku bojāejas gadījumus, "valdībai vajadzētu atkāpties un būtu jāsarīko pirmstermiņa vēlēšanas ANO pārraudzībā".

Viņš sacīja, ka "nevar klusēt", kad tiek izlietas irākiešu asinis.

Ziņu avoti mediķu un drošības spēku aprindās ir informējuši, ka protestos četru dienu laikā ir gājuši bojā vismaz 44 cilvēki, tai skaitā seši policisti, un vairāki simti ievainoti.

Demonstrācijas, kuru dalībnieki protestē pret korupciju, bezdarbu un komunālo pakalpojumu sliktu kvalitāti, ir kļuvušas par pirmo nopietno izaicinājumu premjerministram Adelam Abdelmahdi, kurš pirms gada izveidoja valdību un ir vainojis vardarbībā "agresorus" protestētāju vidū.

Sadra aicinājums ir pastiprinājis spiedienu uz Abdelmahdi. 

Pirms tam Irākas šiītu garīgais līderis lielajatolla Ali Sistani sprediķī dienas vidū aicināja varas iestādes uzklausīt protestētāju prasības un brīdināja, ka protesti var pastiprināties, ja netiks sperti tūlītēji un skaidri soļi.  

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu