Avoti: Francija plāno bloķēt sarunas ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju par iestāšanos ES (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: SEBASTIEN BOZON/POOL

Francija plāno bloķēt sarunas ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), piektdien atklājuši ES diplomāti.

ES dalībvalstu Eiropas lietu ministri gatavojas nākamnedēļ pieņemt lēmumu, vai sākt sarunas. Negatīvs lēmums būtu trieciens Albānijai un Ziemeļmaķedonijai pēc Eiropas Komisijas (EK) secinājuma, ka tās paveikušas visus nepieciešamos priekšdarbus, lai varētu sākt šādas sarunas.

ES paplašināšanās politika kalpo kā instruments, lai pamudinātu valstis īstenot demokrātiskas reformas. Taču Parīze uzskata, ka Albānijas un Ziemeļmaķedonijas īstenotās reformas ir nepietiekams, un vēlas, lai iestāšanās process tiktu pilnībā pārskatīts.

Francija uzskata, ka iestāšanās process ir pārāk tehnisks un grūti apturams, ja apstākļi pasliktinās.

Francijas lēmums uzlikt veto iestāšanās sarunām ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju pretrunā ar Vāciju un citu ES dalībvalstu nostāju, kuras uzskata, ka pienācis laiks sākt šīs sarunas.

Pagājušajā nedēļā augsta ranga ES amatpersonas, tostarp Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un nākamā EK prezidente Urzula fon der Leiena apgalvoja, ka šis jautājums ir pārbaudījums ES spējām pildīt savus solījumus un raudzīties nākotnē.

Sarunu sākšanas atbalstītāji uzskata, ka, sevišķi,  Ziemeļmaķedonija ir jāatalgo par milzīgo piekāpšanos pērn, atrisinot strīdu ar kaimiņvalsti Grieķiju par Maķedonijas nosaukuma izmantojumu.

"Ar vēl vienu atlikšanu nekas netiks panākts, bet daudz ko iespējams zaudēt, radot stratēģisku vakuumu Eiropas dienvidaustrumos," norādīja kāds diplomāts Briselē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu