Sezonas karstākais jautājums: Ko darīt ar rudens lapām? (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Straujiem soļiem nāk ilgi gaidītais zelta lapu laiks, taču brīdī, kad rudens izkrāsojis Latviju, jāsāk arī domāt, ko darīt ar savāktajām lapām. Lūk, idejas, kur izmantot nokritušās koku un krūmu lapas. 

Izmanto kompostam

Nokritušās lapas ir lielisks kompostējamais materiāls - lapas vari kombinēt ar pēdējo nopļauto zāli un nokritušajiem āboliem. Ik pēc mēneša neaizmirsti kompostu samaisīt, lai tajā ieplūstu arī gaiss. Pavasarī šo kompostu var izmantot siltumnīcas un dobju augsnes mēslošanai. 

Izveido mulču 

Sasmalcini lapas ar zāles pļāvēju - izber tās uz mauriņa un pāris reizes pārbrauc tām pāri - ideālā gadījumā dažiem zāles pļāvējiem ir speciāli grozi, kuros sakrājas nopļautais materiāls. Kad lapas ir sasmalcinātas, sagrāb tās un ber vietās, kur nepieciešama mulča. Liec mulču piecu līdz desmit centimetru biezumā ap koku stumbriem, krūmiem, dobēm. Mulča neļaus augiem nosalt, kā arī tā būs vieta, kur mitināties labdabīgiem kukaiņiem, piemēram, sliekām, kā arī tā neļaus veidoties nezālēm. 

Sasildi salīgos augus

Sagrābtās lapas drīkst izmantot salīgiem augiem kā "segu". Ap trausliem un salīgiem augiem aptin nelielu stiepļu žogu, tādējādi izveidojot ap augu cilindrveida sētu. Tajā ieber savāktās lapas tā, lai tās aizsegtu trauslo augu. Kad pienācis pavasaris, žogu noņem un atlikušās lapas liec kompostā. 

Uzlabo augsni

Lapas ir ideāls mēslošanas līdzeklis, tādēļ tās var droši izmantot augsnes uzlabošanai. Iestrādā vai ieroc nokritušās lapas augsnē - iear lapas vai sekli ieroc. Ja lapas ieraksi pārāk zemu, tās nesadalīsies. 

Nodod

Ja komposts un augsnes uzlabošana nav iespējama, lapas var nodot. Jau desmito gadu pēc kārtas, sākot ar oktobra beigām, vairākās nedēļas nogales Rīgas iedzīvotājiem būs iespēja nodot savāktās kritušās lapas.

Lapu izvešana Ķengaraga apkaimē lapu izvešana notiks svētdienās – 24.oktobrī, 7., 14., 28.novembrī: Lokomotīves 44 un Bultu ielas krustojums – plkst. 9.45; pretī Dubnas ielai 5 – plkst. 10.15; pie Aviācijas ielas 5 – plkst. 10.30.

Arī Pļavnieku un Dārzciema apkaimē lapas varēs nodot svētdienās – 24.oktobrī, 7., 14., 28.novembrī:  Cielavu iela, pie Kārsavas ielas 36 – plkst. 11.30; Rēzeknes ielas un Zvārtavas ielas stūris – plkst. 12.00; Strautu ielas un Kraukļu ielas stūris – plkst. 13.00; Sesku ielas un Jenotu ielas stūris – plkst. 13.30; Gaismas ielas b/n, pretī Gaismas ielai 31 – plkst. 14.00.

Tāpat lapu izvešana tiks organizēta arī no Dārziņiem un Pārdaugavas - Zolitūdes, Āgenskalna, Ziepniekkalna, Bolderājas un citām apkaimēm. Precīzus lapu izvešanas laikus skaties šeit

Ņem vērā, ka lapu iekraušana atkritumu izvedēja transportā iedzīvotājiem jāveic saviem spēkiem un tikai konkrētās vietās un noteiktajos laikos. Lapas nedrīkst iepriekš atvest un atstāt, kā arī lapām nedrīkst būt citu atkritumu piemaisījumu. Savāktās lapas nogādās uz biomasas pārstrādes vietu "Getliņu" izgāztuvē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu