Robežsardzes priekšnieks saistībā ar IDB izmeklēto lietu pārkāpumiem vērsīsies Ģenerālprokuratūrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts vērsīsies Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem Iekšējā drošība biroja (IDB) izmeklētājās lietās pret robežsargiem, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts iepriekš vēstījis par kādu IDB izmeklētu kriminālprocesu pret robežsardzes juristi, kura pēc vadības lūguma ārpus darbalaika paņēma tulkošanai uz mājām trīs prezentācijas par robežsardzes darbu. Jau pēc IDB procesa uzsākšanas, robežsardzes vadība dienesta pārbaudē vēlreiz konstatēja, ka prezentācijas nesatur ierobežotas pieejamības ziņas. Tomēr kriminālprocess joprojām tiek turpināts. Un šī nav vienīgā izmeklēšana, par kuras nepieciešamību vai vismaz procesuālo darbību bardzību pastāv šaubas.

Citā kriminālprocesā, par ko laikrakstam zināms, izmeklēšana notiek pret bijušo robežsardzes priekšnieka vietnieku. Pateicībā par labu dienestu valsts viņam uzdāvināja ieroci. Aizejot pensijā, viņš nolēma atdāvināt šo ieroci atpakaļ savai darbavietai - tātad valstij, lai jaunajiem kadetiem ir, ar ko trenēties šaušanā. Tagad pret pensionēto darbinieku sākta izmeklēšana, jo par oficiāli noformēto dāvinājumu netika paziņots iecirkņa policistam.

Par maznozīmīgiem robežsargu pārkāpumiem IDB iedarbinot maksimālo sankciju programmu, un Valsts robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta skatījumā tas nav pareizi. Saistībā ar kriminālprocesuālajiem pārkāpumiem šajās lietās viņš ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā - lai pārbauda IDB darbības. Arī lietā, kas ierosināta pret Pujāta priekšteci šajā amatā ģenerāli Normundu Garbaru.

"Jebkurš, pat vismazākais iegansts tiek izmantots, lai pēc maksimālas programmas uzsāktu pret mūsu darbiniekiem kriminālprocesuālās darbības," "Neatkarīgajai" pašreizējo situāciju attiecībās ar IDB raksturo robežsardzes priekšnieks.

Tikmēr pēc Saeimas deputāta Jāņa Adamsona (S) ierosinājuma uz Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju plānots aicināt IDB priekšnieku Valteru Mūrnieku.

Jau ziņots, ka septembra sākumā IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. IDB  Garbaram inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Birojs toreiz aizturējis VRS Galvenās pārvaldes Bruņojuma, apgādes un tehnisko resursu pārvaldes priekšnieka vietnieku, Garbaru, kā arī divus ceļu būves uzņēmuma pārstāvjus aizdomās par noziegumiem būvniecības procesos, kas veikti robežsardzes un uzņēmuma noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Robežsardze un IDB ir iekšlietu ministra pārraudzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu