Asads: Sīrija vērsīsies pret Turcijas iebrukumu ar "visiem likumīgajiem līdzekļiem" (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Sīrijas bruņotie spēki stāsies pretī Turcijas iebrukumam ar "visiem likumīgajiem līdzekļiem", ceturtdien paziņoja Sīrijas prezidents Bašars al Asads, izsakoties pirmo reizi kopš lēmuma par Sīrijas armijas izvietošanu valsts ziemeļos kurdu atbalstam.

Mēs "visur Sīrijā reaģēsim uz to un konfrontēsim to visās tā formās, lietojot visus likumīgos līdzekļus, kas ir mūsu rīcībā", devīto dienu turpinoties Turcijas uzbrukumam Sīrijas ziemeļaustrumos, sarunā ar Irākas nacionālās drošības padomnieku Falehu al Fajadu sacīja Asads.

Kopš Turcijas iebrukuma Sīrijas ziemeļaustrumos 9.oktobrī nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju, bet 300 000 bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu monitoringa organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) dati.

Damaska un Sīrijas kurdi svētdien panāca vienošanos, un tās rezultātā Sīrijas armija izvietota kurdu kontrolētajās teritorijās valsts ziemeļaustrumos, arī stratēģiski svarīgajos Menbižas un Ain el Arābas (Konānī) apvidos.

Šī ir nozīmīgākā valdības karaspēka izvietošana kopš 2012.gada, kad tika veikta vērienīga karaspēka atvilkšana no šī reģiona.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Kā skaidro Sīrijas kurdi, vienoties ar Damasku viņi bija spiesti līdz ar sabiedroto ASV karavīru aiziešanu, lai paglābtos no tā, ka viņi tiek iznīcināti Turcijas uzbrukumā.

Līdz ar ASV karaspēka atvilkšanu Sīrijā nostiprinās prezidenta Asada, kā arī Krievijas un Irānas pozīcijas, norāda eksperti.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu