Sīrijas kurdu līdere pielīdzina ASV karaspēka izvešanu genocīdam

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sīrijas kurdu līdere Ilhama Ahmeda
Sīrijas kurdu līdere Ilhama Ahmeda Foto: Reuters/ScanPix

Sīrijas kurdu līdere Ilhama Ahmeda pirmdien nosodīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu par ASV karaspēka izvešanu no Sīrijas ziemeļiem, sakot, ka tā ir "līdzvērtīga genocīdam" pret kurdiem.

Ahmeda, kas ir Sīrijas Demokrātisko spēku politiskā spārna Sīrijas Demokrātiskās padomes izpildkomitejas prezidente, žurnālistiem Vašingtonā arī sacīja, ka viņas vēstījums Trampam ir "apturēt šos slaktiņus", ko Sīrijā iebrukusī Turcijas armija īsteno pret kurdiem.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu. Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Ahmeda kopš sestdienas ir ieradusies Vašingtonā, cerot pārliecināt ASV valdību apturēt Turcijas iebrukumu un saglabāt Sīrijā vismaz daļu no līdzšinējā ASV bruņoto spēku kontingenta.

Ahmeda pirmdien Vašingtonā tikās ar ASV senatoriem, kas atbalstīja sankciju noteikšanu pret Turciju, līdz tā apturēs savu iebrukumu. Starp šiem senatoriem bija republikānis Lindsijs Greiems un demokrāts Kriss van Holens.

Šie senatori uzskata, ka ASV ir jāpatur Sīrijā vismaz neliels bruņotais kontingents un jānodrošina gaisa aizsardzība kurdiem.

Greiems sacīja, ka ASV vajadzētu apsargāt Sīrijas naftas atradnes, un aicināja izveidot starptautiskus spēkus, kas apsargātu demilitarizētu zonu starp Turcijas un kurdu spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu