Jautrie 70. gadi atgriežas: Interjera tendence, kas iekaros 2020. gadu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anthropologie/Urban Outfitters

Interjera dizainā, gluži tāpat kā modē, tendences ir cikliskas - tās vienā brīdī ir manāmas it visur, nākamajos gados tās jau liek raukt uzacis, bet te drīz vien atkal atgriežas tirgū. Tā nu ir atgadījies ar savulaik populārajām rotangpalmas mēbelēm, kas 70. gados iekaroja dizaina žurnālus un salonus - jau drīz šīs mēbeles atkal būs interjera preču topa augšgalā, vēsta portāls "Insider". 

Pērn interjera dizaina lapas, žurnālus un salonus iekaroja samta dīvāni, dārgakmeņu krāsas mīkstās mēbeles, kas bija papildinātas ar bārkstīm, zelta detaļām un citiem dekoriem, bet lēnām tendences vienkāršojas. Pēdējos mēnešos interjera preču, rokdarbu un mākslas darbu interneta portālu "Etsy" ir teju vai pārņēmušas vecās labās rotangpalmas mēbeles. 

Foto: Anthropologie

Vienkāršo, bet vienlaikus amizanto mēbeļu vēsture sakņojas jau Senajā Ēģiptē, tās bija iecienījuši arī Tibetas un Peru cilšu iedzīvotāji krietni pirms mūsu ēras. Rotangpalmas ir palmu dzimtas vīteņaugs, kas dabā ir atrodams Āzijā, Dienvidamerikā un Āfrikā. Mēbeļu ražošanā izmanto palmu mizas, kas ir diezgan izturīgas un nav porainas, tādēļ tās īpaši neietekmē mitrums. Jau kopš antīkajiem laikiem rotangpalmu mēbeles veido tieši pīšanas tehnikā - pat slavenā Tutanhamona mūmija ir ievīstīta pītā rotangpalmas gultā. 

Foto: Pottery Barn

Eiropā rotangpalmu izstrādājumi ieceļoja 18. gadsimtā, kad tās izmantoja kosmētikas otiņu, birstīšu ražošanā un parūku karkasa veidošanā - rotangpalmas izstrādājumus esot iecienījusi Marija Antuanete. Savukārt kā mēbeļu izejmateriālu eiropieši palmas sāka izmantot 19. gadsimtā holandiešu un britu kolonijās Indonēzijā un Indijā - atšķirībā no koka mēbelēm rotangpalmas izstrādājumi nebojājās karstuma un mitruma iespaidā. Taču par kulta precēm rotangpalmas mēbeles kļuva 70. gados, kad hipiju dzīvesveids, vienkāršība un bezrūpība sita augstu vilni. Tolaik šīs mēbeles telpām piešķīra vieglumu un reprezentēja hipiju kultūras vērtības. Tomēr ilgi šīs tendences nebija aktuālas. Jau astoņdesmitajos gados tās nomainīja citi materiāli. 

Foto: H&M Home

Pēc gandrīz vai 50 gadu pārtraukuma, rotangalmas atkal ir kļuvušas par iecienītu mēbeļu izejmateriālu. Pītās mēbeles piešķirs telpām māksliniecisku, gaišu un vieglu atmosfēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu