Ameriks: Visiem kandidātiem uz Eiropas Ombuda amatu ir vienādas iespējas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks
Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks Foto: Ieva Makare/LETA

Visiem uz Eiropas Ombuda amatu izvirzītajiem pieciem kandidātiem ir pietiekoša kompetence un profesionālās zināšanas, lai ieņemtu šo amatu, tamdēļ iespējas ir pietiekami vienādas, norādīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKR).

Viņš uzsvēra, ka jebkurš no pieciem kandidātiem varētu kļūt par nākamo Eiropas ombudu. Šobrīd ir pats procedūras sākums, tāpēc nevienai grupai vēl neesot noformulējies viedoklis par to, kurš kandidāts ir labāks, uzsvēra Ameriks.

Deputāts pastāstīja, ka pēc procedūras notiks piecu kandidātu uzklausīšana EP Lūgumrakstu komitejā (PETI), kuras biedrs ir arī Ameriks. Tad politiskā grupa lems par to, kurš kandidāts tiks atbalstīts, bet viedoklis vēl neesot izveidots.

Ameriks norādīja, ka pirms mēneša komitejā esošā Ombude Emīlija O'Reilija atskaitījās par paveikto savu pilnvaru laikā un atstāja ļoti labu iespaidu, tomēr deputāts uzsvēra, ka iespējas ieņemt Ombuda amatu visiem esot vienādas. PETI komitejā notiks visu kandidātu uzklausīšana un deputāti sniegs viedokli, taču Ameriks atzina, ka komiteja nepieņem lēmumu - pēc procedūras komiteja uzklausa kandidātus.

"Deputāti, kas ir komitejā var savai grupai pateikt viedokli, bet uz favorītbalsošanu tāpat virzīs visus piecus kandidātus," skaidroja Ameriks.

Ameriks uzskata, ka lielā mērā EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupai, kuras biedrs ir arī Ameriks, būs nozīmīga loma lēmuma pieņemšanas procesā. "Šobrīd izšķiroša nozīme būs grupas viedoklim un tā būs cīņa grupu iekšienē. Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa ir otrā lielākā un ļoti ietekmīga, tāpēc grupas pieņemtais lēmums būs nozīmīgs," uzsvēra EP deputāts.

Kā vēstīts, EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli EP Lūgumrakstu komitejai ir iesniedzis piecus kandidātus uz Eiropas Ombuda amatu, kā vienu no kandidātiem piedāvājot Nilu Muižnieku no Latvijas, vēsta "Delfi".

Līdz ar Muižnieku ombuda amatam piedāvāti Džuzepe Fortunato no Itālijas, Jūlija Lafranka no Igaunijas, Sesīlija Vikstrema no Zviedrijas un pašreizējā Ombude no Īrijas Emīlija O'Reilija.

Muižniekam kopā ar citiem kandidātiem 3.decembrī paredzēta iztaujāšana Lūgumrakstu komitejā. Arī balsojums par Ombudu paredzēts decembrī.

Ombuds izmeklē administratīvas kļūmes Eiropas Savienības iestāžu, struktūru, biroju un aģentūru darbā, rīkojoties pēc savas ierosmes vai pamatojoties uz ES pilsoņu iesniegtām sūdzībām. Ombudu ieceļ EP uz visu parlamenta sasaukuma laiku.

Muižnieks no 2012. līdz 2018.gada aprīlim bija Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs. Pametot amatu, Muižnieks aģentūrai LETA stāstīja, ka labu laiku plānojot nedarīt neko, bet vēlāk cer strādāt starptautisko cilvēktiesību jomā.

Muižnieks tolaik uzsvēra, ka viņam neesot ambīciju iekļauties Latvijas politikā, jo viņš vēloties izmantot savu unikālo pieredzi cilvēktiesību jomā. "Protams, nekad nesaki nekad, bet, no otras puses, esmu tur [Latvijas politikā] jau bijis un to visu redzējis," aģentūrai LETA piebilda Muižnieks, kurš savulaik bija Aināra Šlesera vadītās Latvijas Pirmās partijas pārstāvis valdībā, kur bija īpašo uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu