Traģiskais atradums Eseksā: kā pavirzījusies 39 cilvēku nāves izmeklēšana

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdienas vakarā uz Brūmfīldas slimnīcu tika nogādātas 11 cilvēku mirstīgās atliekas, kas tika atrastas kravas automašīnas konteinerā Eseksā. Pavisam konteinerā ar saldēšanas funkciju miruši tika atrasti 39 cilvēki, bet auto vadītājs aizturēts. Raidorganizācija BBC skaidro, kā turpināsies notikušā izmeklēšana.

Lielbritānijas policija uzskata, ka visi mirušie bija Ķīnas valstspiederīgie.

Aizdomās par slepkavību aizturēts 25 gadus vecais Mo Robinsons no Ziemeļīrijas. Likumsargiem dota atļauja ilgāk paturēt Robinsonu aizturētu, kamēr turpinās notikušā apstākļu noskaidrošana.

Ātrās palīdzības automašīna ar 11 cilvēku mirstīgajām atliekām ceturtdienas vakarā policijas pavadībā devās uz slimnīcu.

Eseksas policijas pārstāvis norādīja, ka visu mirstīgo atlieku pārbaudīšana aizņems laiku un ka pašlaik likumsargu galvenā prioritāte esot cieņas saglabāšana pret mirušajiem.

Ķīnas vēstniecība Lielbritānijā norādīja, ka nosūtījusi darbinieku komandu, kuras uzdevums ir palīdzēt Eseksas policijai. Taču Ķīnas vēstnieks Lielbritānijā norādīja, ka mirušo pilsonība vēl nav oficiāli apstiprināta.

Policija Ziemeļīrijā veikusi kratīšanu trīs adresēs aizdomās par to saistību ar "organizētās noziedzības grupējumiem".

Policija uzskata, ka konteiners Anglijā tika atgādāts no Zēbriges Beļģijā, savukārt Robinsona vadītā kravas automašīna ieradās no Īrijas.

Autopsijā pievērsīs uzmanību visiem aspektiem

Viens no Lielbritānijas vadošajiem tiesu medicīnas ekspertiem Ričards Šeperds norāda, ka 39 autopsiju veikšana būs "ļoti lēns, organizēts process".

Pirms ķeršanās pie autopsijas uzmanība tiks pievērsta dažādām ārējām pazīmēm. 

"Viss sākas ar ārējo apskati," skaidro Šeperds. "Kādu apģērbu viņi valkāja? Vai ir kādas rotaslietas, pēc kurām viņus varētu identificēt? Vai ir atrodami kādi dokumenti? Vai pases?"

Tiesu medicīnas eksperti arī mēģinās saprast, kādos apstākļos upuri nokļuva kravas auto konteinerā. "Vai šie cilvēki tika spīdzināti? Vai viņi pārcieta seksuālus uzbrukumus? Vai viņus sita un lika iet iekšā ar varu?" iespējamos scenārijus uzskaita Šeperds.

Cilvēktirdzniecība - ļoti nopietna problēma

Lielbritānijas Nacionālā noziedzības apkarošanas pārvalde (NCA) un robežsardze jau iepriekš brīdinājušas par cilvēku kontrabandu, kas tiek veikta caur tādām salīdzinoši nelielām un klusām ostām kā Pērflīta un pa jūras ceļiem caur Beļģiju.

Robežsardze pirms diviem gadiem brīdināja Lielbritānijas Iekšlietu ministriju, ka tai trūkst darbinieku austrumu piekrastes ostās, tai skaitā Pērflītā, kur ieradās konteiners ar 39 cilvēku līķiem.

Robežsardze kritizēta par nepietiekamu sadarbību ar privātajiem uzņēmumiem, kuri darbojas ostās. 

Īrijas uzņēmums "Global Trailer Rentals Ltd" medijam RTE apstiprināja, ka tam pieder konteiners. Uzņēmums 15.oktobrī esot konteineru izīrējis par 275 eiro nedēļā. Firma nodeva policijai informāciju par cilvēku un uzņēmumu, kas nomāja konteineru, kā arī sniegs izmeklētājiem GPS datus par konteinera pārvietošanos.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu