Bolīvija mudina opozīcijas kandidātu atbalstīt vēlēšanu rezultātu pārbaudi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Karloss Mesa
Karloss Mesa Foto: Reuters/ScanPix

Bolīvijā vairāk nekā nedēļu turpinoties nekārtībām, ko izraisījis strīds ap prezidenta vēlēšanu rezultātiem, valdība otrdien aicināja vēlēšanu rezultātu pārbaudē iesaistīties vēlēšanās zaudējušo kandidātu Karlosu Mesu.

"Mēs vēlamies aicināt vēlēšanās zaudējušo Mesu pakļauties pārbaudei, ko veiks Amerikas valstu organizācija (AVO)," žurnālistiem sacīja viceprezidents Alvaro Garsija.

Valdība piekritusi AVO pārbaudei. Tiesa gan, tās sākuma datums vēl nav izziņots.

Mesa un viņa sabiedrotie pieprasījuši rezultātus anulēt, bet vairākas ārvalstis, arī ASV un Eiropas Savienība, mudinājušas rīkot otro kārtu.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem 20.oktobrī notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Evo Moraless, saņemot 47,07% balsu, bet viņa tuvākais konkurents opozīcijas kandidāts Mesa ieguvis 36,51% balsu.

Lai uzvarētu prezidenta vēlēšanās jau pirmajā kārtā, kandidātam jāizcīna vairāk nekā 50% balsu vai arī 40% balsu ar desmit procentpunktu pārsvaru pār tuvāko konkurentu. Pretējā gadījumā 15.decembrī būtu jārīko otrā kārta.

Provizoriskie rezultāti liecināja, ka būs jārīko vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies Moraless, kurš ir valsts galva kopš 2006.gada, un Mesa. Taču 21.oktobra vakarā ar lielu aizkavēšanos publicētie rezultāti liecināja, ka Moraless izvirzījies pārliecinošā vadībā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu