Latgale joprojām dzīvo Krievijas informatīvajā telpā, arī žurnālisti (72)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

"Krievija kā agresors ir iedomāts tēls, to Latvijas valdībai iestāsta rietumvalstis, kas ieinteresētas bruņojuma pārdošanā." "Latvijas armijas stiprināšana ir līdzekļu izšķiešana, naudu atņemot medicīnai un pensionāriem." Šādu demagoģiju nereti dzirdam Krievijas TV kanālos, kuru retranslēšanu Latvijā uzskatām par nevēlamu. Tomēr pret mūsu valsti naidīgus uzskatus pārraida arī Latvijā raidoši TV kanāli, vēsta raidījums "Melu teorija".

 2018.gada 8.aprīļa sižets RTR

Ietekmīgā Kremļa mediju vadītāja Dmitrija Kiseļova raidījumos Baltijas valstis regulāri izsmietas par Krievijas draudu uzsvēršanu. Iespēju paņirgāties viņš nelaida garām arī, stāstot par Baltijas valstu prezidentu vizīti Vašingtonā pagājušā gada aprīlī.

Kiseļovs un citi Kremļa mediji Baltijas valstu centienus stiprināt valstu drošību pēc Krievijas agresijas Ukrainā cenšas parādīt kā šo valstu elites izdabāšanu amerikāņiem un britiem. Mītu par Krieviju kā agresoru te uzturot ASV un NATO, lai no naivajām mazvalstīm dabūtu pasūtījumus savām ieroču ražotnēm. Šādas teorijas izplata ne tikai kaimiņvalsts mediji.

12. augusta sižets Latgales TV LRT+:

Interviju Latgales televīzija LRT+ pārraidīja vietējā apraidē Daugavpilī 12.augustā. Pēteris Dzalbe raidījumā “Top Latgale” bija uzaicināts kā viedokļu līderis sarunai par Aizsardzības ministrijas apmācībām banku darbiniekiem. Dzalbe pārstāv Ingūnas Sudrabas partiju “No sirds Latvijai”. Daugavpils domē viņš bija no 2010.gada, bet pēdējās pašvaldību vēlēšanās viņu neievēlēja.

Raidījumu bija paredzēts pārraidīt arī kanālā ReTV visas Latvijas apraidē. Tomēr ReTV tehniskie cilvēki piefiksēja, ka intervētājas un bijušā politiķa saruna nekritiski atkārto Kremļa mediju iecienīto mītu par nepamatoto Rietumu pasaules sazvērestību un līdz plašākai auditorijai raidījums nenonāca.

Televīzijā LRT+ skaidro, ka notikušais ir pārpratums. Kanāla LRT+ attīstības direktore Inese Šuļžanoka saka: 

"Pirmkārt, tas bija paša žurnālista viedoklis. Tas nekādā veidā nesaskanēja ar redakcijas viedokli. Kad  atklājām, pamanījām šo situāciju, tad raidījumu noņēmām, un tas nav nekur pieejams, mēs atvainojāmies Aizsardzības ministrijai. Jāsaka, ka šis cilvēks vairs pie mums arī nestrādā."

Savukārt Dzalbe saka, ka viņa teiktais intervijā ir patiesība. Viltus ziņa esot apgalvojums, ka Krievija ir agresors. Pierobežā daudzi esot pārliecināti, ka šādu kaimiņvalsts tēlu mākslīgi uztur Aizsardzības un Ārlietu ministrija.

Pēteris Dzalbe, Daugavpils domes deputāts (no 2010.- 2017.gadam) (No sirds Latvijai):

"Principā Krievijas televīziju es neskatos. Es ikdienā tiekos ar Latgales iedzīvotājiem, es tiekos gan Daugavpilī, gan Rēzeknē, kur strādāju, gan arī Ludzā un Kārsavā. Mēs neviens neredzam nekādu agresiju no Krievijas puses. Mēs neredzam nekādu tendenciozu uzbrukumu Latvijas valstij. Mēs to neredzam. Jā, ir cilvēki, kas to cenšas parādīt citā gaismā, ir jācīnās ar viltus ziņu ražotājiem, kuri mēģina tādā veidā pagriezt, ka ir kāds agresors."

Nelegālo televīziju tirgoņu tvarstīšana, Latvijas Radio studijas izveidošana Rēzeknē un citi centieni mazināt Krievijas TV ietekmi Latgalē nav nesuši augļus. Te joprojām pieejama nelegālā televīzija, kas ir lētāka par Latvijas piedāvājumu. Iedzīvotāji nav mainījuši savus Krievijas televīzijas kanālu skatīšanās ieradumus. Arī daudzi Latgales žurnālisti dzīvo Krievijas informatīvajā telpā un ienes propagandas vēstījumus Latvijas ziņu apritē. Ar to kanāls LRT+ saskāries, konkursā meklējot darbinieku.

Šuļžanoka skaidro, ka viena no problēmām bija, ka liela daļa pretendentu labi nerunāja latviski, otra problēma - šo pretendentu autoritātes žurnālistikā bija Krievijas propagandas raidījumu slavenākie vadītāji.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu