Dokumentālā filma "Mērijas ceļojums" tagad arī tavā televizorā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Novembris nu jau ierasti tiek atzīmēts, kā valsts patriotisma mēnesis, kurā stiprinām savu piederību un atgādinām viens otram par mūsu tautas varoņiem, kuri ar savu pašaizliedzīgo rīcību ir veidojuši Latvijas nākotni. Par to, ko nozīmē būt varonīgam brīdī, kad kultūrvēsturisko vērtību nosargāšana ir svarīgāka par paša likteni - skaties Latvijas valsts simtgades dokumentālajā spēlfilmā “Mērijas ceļojums” savā LMT mājas viedtelevīzijā jau šodien.

“Mērijas ceļojums” (2018)

Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties izveda 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām uz Vācijai piederošām teritorijām. Muzejniece un arhivāre Mērija, kā brīvprātīgā 1944. gadā devās līdzi ešelonam. Tā viņa pusotru gadu pavadīja kopā ar Latvijas muzeja vērtībām un bija vienīgais cilvēks, kas no šiem pavadoņiem ar muzeju mantām 1946. gadā atgriezās Rīgā.

Lai arī izglābusi lielu daļu mākslas vērtību, pateicību no padomju varas viņa nesaņēma. Mēriju atlaida no darba muzejā, viņai nācās strādāt rūpnīcā un visu savu atlikušo dzīvi vadīt varas iestāžu aizdomu ēnā.

Pateicoties Mērijai šodien mūsu muzeja krātuvēs ir ļoti daudz priekšmetu, kurus varam apbrīnot šodien. Bet kāpēc jauna, izglītota sieviete no inteliģentas dzimtas ar tuviem radiem Rietumos atgriezās PSRS? Kā viņa varēja turpināt dzīvi šeit, kad ģimenes dzīvoklis bija pilns ar svešiniekiem, bet pašai vajadzēja strādāt rūpnīcā? Par jaunās dzīves paradoksiem liecina Mērijas mātes dienasgrāmatas, kas atklāj gan dzimtas, gan mūsu valsts vēsturi. Pats Mērijas ceļojums līdz šim bija noslēpums un mīkla, kas tiek atrisināta filmā.

Filmas treileris 

Pagājušajā gadā Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” pasniegšanas ceremonijā “Mērijas ceļojums” saņēma trīs balvas – žūrijas īpašo balvu par scenāriju, kurā filmas režisore Kristīne Želve meistarīgi izmantojusi unikālus arhīva materiālus, meklējot iespējas vizualizēt pagātnes notikumus. Daudzus no šiem autentiskajiem muzeja eksponātiem filmas formātā parādīt nebija iespējams, tādēļ līdz 24. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē ir apskatāma izstāde “Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts”.

Izstāde ir filmas turpinājums un paplašinājums – radošās grupas kodolu veido režisore Kristīne Želve, māksliniece Ieva Stūre, mākslas zinātniece, LNMM izstāžu kuratore Ieva Kalnača un projekta vadītāja, LNMM izglītības programmu kuratore Katrīna Vastlāve.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu