"Reģionu alianse" līdz ar pašvaldību reformu vēlas izveidot apriņķus (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, ir jāveido apriņķi, pārdalot pašvaldību un valsts funkcijas, uzskata partija "Reģionu alianse" (RA), kas šodien kongresā apstiprināja pamatnostādnes pašvaldību reformas jautājumā.

Politiskais spēks uzskata, ka, veidojot apriņķus, nepieciešams pārdalīt funkcijas starp pašvaldībām un valsti, piemēram, lai organizētu tādas funkcijas kā sabiedriskais transports, ceļu tīkla uzturēšana. Funkcijas varētu pārdalīt arī vispārizglītojošo un profesionālo skolu tīkla izveidē, sociālo pakalpojumu, sporta un kultūras infrastruktūras pieejamībā, civilajā aizsardzībā, valsts pakalpojumu organizācijā un pieejamībā teritorijās.

Pēc politiskā spēka domām, reforma būtu jārealizē, ņemot vērā vienotus kritērijus, atbilstoši funkciju pārdalei, teritorijas īpatnībām, respektējot katras administratīvās teritorijas iedzīvotāju viedokli un nosakot saprātīgu vienošanās termiņu. Pamatnostādnēs minēta arī nepieciešamība veidot investīciju programmu reģioniem.

RA priekšsēdētājs, Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs aģentūrai LETA pauda, ka tādā formātā, kādā reformu piedāvā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), to nedrīkst īstenot.

Jau ziņots, ka plānotie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā paredz virzību uz 39 pašvaldību izveidošanu esošo 119 vietā.

Likumprojekts paredz izveidot 34 novadus, kā arī saglabāt republikas pilsētas statusu Rīgai, Jūrmalai, Daugavpilij, Liepājai un Rēzeknei. Attiecīgi plānots, ka reforma neskars minētās piecas republikas pilsētas un arī četrus novadus - Alūksnes, Gulbenes, Līvānu un Salaspils novadus. Vienlaikus, lai nodrošinātu Olaines novada ģeogrāfisku vienotību, likumprojektā arī ietverts punkts, kas uzdod Olaines un Ķekavas novadu pašvaldībām vienoties par robežas grozīšanu.

Kopumā likumprojektā norādīti septiņi kritēriji, saskaņā ar kuriem VARAM izstrādāja piedāvāto pašvaldību karti, kā arī norādīti iespējamie riski, ja reforma netiks īstenota.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu