Māksla ir kā mamma (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ances Vilnītes un Elīnas Semanes performance "Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties"
Ances Vilnītes un Elīnas Semanes performance "Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties" Foto: publicitātes

17. novembrī plkst. 15:30 Latvijas Mākslas Akadēmijas simtgades izstādes “Academia” noslēguma vakarā izstāžu zālē "Arsenāls" norisināsies tēlnieces Ances Vilnītes un fotogrāfes Elīnas Semanes performance “Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties”. 

Notikums svinīgi atzīmēs skandalozās izstādes un jauno mākslinieču projekta “Kā kļūt slavenam?” noslēgumu. Performances pamatā ir izstādē aplūkojamā Vilnītes skulptūra un instalācija “Labdien, es esmu slavenā tēlniece Ance Vilnīte!” par mākslinieka apsēstību ar sevi, lielajiem sapņiem un izmisīgu vēlmi kļūt slavenam.

Kā sociāls eksperiments par dažādiem veidiem, kā šos sapņus piepildīt, LMA simtgades izstādes atklāšanas vakarā 19. septembrī notika performance – pasaules mākslas ainā ne būt ne jauna vai skandaloza provokācija, ko iedziļinoties varētu tulkot arī kā mākslinieka radošā procesa krīzes un laikmeta atspoguļojumu. Tikai trīs minūšu garais video, kurā abas mākslinieces no kaislīgas skūpstīšanās pāriet autores mākslas darba iznīcināšanā sasniedzis vairāk kā 160 000 skatījumu, šausminot cilvēkus pat kaimiņvalstu medijos.

Foto: kadrs no performances

Notikušais rezultējies skaudrās atziņās par sabiedrības interesi mākslā, problēmām cilvēku komunikācijā, kā arī mākslas nozīmi medijos.

Plašās un negaidīti lielās rezonanses dēļ, manifestējusies arī daļa no Ances Vilnītes skulpturālā darba pašironiskā apraksta:

“Mmmm, jā, piemini mani savā recenzijā. Ahhh jāāā ieliec instagramā… F*k es esmu tik laba māksliniece! Man ir tāds talants. Šis ir reāli izdevies. Mani noteikti kāds uzaicinās uz interviju, ja ne tagad tad drīz”.

Ances Vilnītes un Elīnas Semanes performance "Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties"
Ances Vilnītes un Elīnas Semanes performance "Māksla ir kā mamma – to nevar izvēlēties" Foto: publicitātes

Kaut arī ir skaidrs, ka šādā veidā gūtā “slava” un uzmanība ir tikai rotaļīga spēle par tēmu “kā kļūt atpazīstamam un tikt uzaicinātam uz interviju? Tas ir pavisam viegli – atšķirsies vienīgi, par ko tiek runāts”, jaunās mākslinieces gaidāmajā performancē vēlas uzzināt,  vai ar šādu “ziņu izsūtīšanu kosmosā” ir iespējams arī gūt reālu atzinību, izstādē aplūkojamā mākslas darba afirmāciju par slavena mākslinieka titulu paceļot jaunā līmenī.

“Cilvēki rakstīja, ka līdz mākslinieču titulam mums ir kā līdz Mēnesim. Ļoti bieži izskanējis arī viedoklis par fekāliju būšanu tuvāk mākslai, kā tam, ko radām mēs. Tādēļ šo laiku esam pavadījušas aktīvi mācoties no sabiedrības vēlmēm un atziņām par mākslu, un ceram vairs nelikt Jums vilties,” smejoties skaidro Ance Vilnīte.

Mākslinieces aicina ierasties laikus un ar dāvanām.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu