Bolīvijas eksprezidents Moraless aizbēg uz Meksiku

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Demisionējušais Bolīvijas prezidents Evo Moraless
Demisionējušais Bolīvijas prezidents Evo Moraless Foto: Reuters/ScanPix

Demisionējušais Bolīvijas prezidents Evo Moraless pirmdien izlidoja uz Meksiku, kas viņam piešķīrusi politisko patvērumu, kamēr bruņotie spēki piekrita palīdzēt policijai iegrožot vardarbību, kuru radījis varas vakuums pēc prezidenta atkāpšanās.

Senāta spīkera vietniece Žanīne Anjesa, kas otrdien kļūs par pagaidu prezidenti, pirmdien solīja izsludināt jaunas vēlēšanas, lai izbeigtu politisko krīzi.

Moraless pirmdien telefonsarunā ar Meksikas ārlietu ministru Marselo Ebrardu lūdza politisko patvērumu un vēlāk tviterī paziņoja, ka "dodas uz Meksiku".

Ebrards apstiprināja, ka Meksika piešķīrusi Moralesam politisko patvērumu, un vēlu pirmdienas vakarā tviterī ierakstīja, ka Meksikas militārā lidmašīna ar Moralesu "jau ir pacēlusies gaisā".

"Saskaņā ar starptautiskajām konvencijām, viņš atrodas Meksikas aizsardzībā. Viņa dzīvība (..) ir glābta," tvītoja Ebrards.

Moraless pateicās Meksikai par aizsardzību un solīja atgriezties savā valstī "stiprāks un enerģiskāks".

Moraless zaudēja armijas atbalstu pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret iespējamo krāpšanos prezidenta vēlēšanās.

Protesti un nemieri Bolīvijā sākās pēc 20.oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem jau pirmajā kārtā uzvarējis Moraless, kurš pretrunā ar konstitūciju pretendēja jau uz ceturto termiņu valsts galvas amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu