MH17 lieta: izmeklētāji publisko jaunus pierādījumus Krievijas amatpersonu līdzdalībai lidmašīnas notriekšanā (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas lidmašīnas lietas izmeklētāji - Kopīgās izmeklēšanas komanda (JIT) – publiskojusi vairākus jaunus Austrumukrainas separātistu un augstu Krievijas amatpersonu sarunu ierakstus.

Kā norāda izmeklētāji, ierakstītās sarunas notikušas dažas nedēļas pirms reisa MH17 lidmašīnas notriekšanas 2014.gada jūlijā.

Telefonsarunās dzirdami pašpasludinātās “Doņeckas Tautas Republikas” toreizējais “premjerministrs” Aleksandrs Borodajs un “aizsardzības ministrs” Igors Girkins.

Viņi sarunājušies ar Krievijas iecelto okupētas Krimas līderi Sergeju Aksjonovu un Krievijas valdības amatpersonu Vladislavu Surkovu.

Šajās sarunās abas puses norāda, ka viņi aizsargā Krievijas intereses un rīkojas saskaņā ar Krievijas Federālā drošības dienesta un Krievijas Militārā izlūkdienesta pavēlēm.

Vienā no telefona sarunām, kas veikta 2014.gada jūlijā, “Doņeckas Tautas Republikas” pārstāvis informē, ka “gaidāmi ierodamies cilvēki ar mandātu no [Krievijas aizsardzības ministra Sergeja] Šoigu”.

Citā sarunā tiek apgalvots, ka Austrumukrainā ieradīšoties cilvēki no Maskavas, kas pārņemšot kontroli savās rokās.

Vēl citā sarunā Surkovs paziņo Borodajam, ka “Doņeckas Tautas Republika” saņemšot militāru palīdzību no Krievijas.

JIT uzsver, ka šīs sarunas ir kārtējie pierādījumi Krievijas valdības ietekmei uz Austrumukrainu gan administratīvos, gan finansiālos un militāros jautājumos.

Izmeklētāji uzsver, ka separātistu un Krievijas amatpersonu kontakti 2014.gada jūlija sākumā kļuva daudz intensīvāki – šajā laikā abas puses kontaktējās gandrīz katru dienu.

Kā ziņots, 2014.gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna "Boeing 777", nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija šā gada jūlijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu.

Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu